Linkovi

Lionel Messi idol dječaka iz Avganistana


Petogodišnji dječak iz Afganistana je privukao pažnju svjetske javnosti kada se njegova fotografija pojavila na Internetu gdje nosi majicu napravljenu od plastične kese sa ručno napisanim imenom njegove omiljene nogometaške zvijezde Lionela Messija.

Lionel Messi idol dječaka iz Avganistana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Improvizirana majica Murtaze Ahmadija napravljena je od plastične kese, a ime Lionela Messija na njoj je napisana markerom. Murtazin brat je prošlog mjeseca stavio sliku na Facebook. Fotografija se brzo širila i dječak je ubrzo postao senzacija na Internetu, što je privuklo novinare da ga posjete na obiteljskoj farmi u ruralnom dijelu Avganistana.

"Ovu majicu ili dres od plastične kese nosim za Messija. Volio bih ga vidjeti jer ga toliko volim", kaže mali Murtaza.

Lionel Messi je profesionalni nogometaš koji igra za španjolski tim Barcelona i za reprezentaciju Argentine. Prošlog mjeseca je po peti put primio Zlatnu loptu, nagradu FIFE za najboljeg nogometaša na svijetu.

Murtaza trči za loptom blizu svog doma, gdje nema ni pravog terena, ni nogometaškog dresa, niti cipele. Ali sanja o tome da postane poznati igrač poput Messija, kaže njegov otac.

"Željeli bi otići u Španjolsku da Murtaza susretne svog idola Messija licem u lice, pošto ga toliko obožava. Čak i kad se budi, prva mu je riječ: 'Ja volim Messija'.", kaže njegov otac, Mohammad Arif Ahmadi.

Ima šanse da se njihova želja i ostvari. Murtazina novostečena slava je navela avganske futbalske zvaničnike da kontaktiraju Messijevu dobrotvornu fondaciju radi mogućeg susreta.

Sport se zvanično rijetko igrao pod islamističkom vladavinom Talibana, a nogometni stadion u glavnom gradu Kabulu se koristio za pogubljenja, kamenovanja i sakaćenja.

Iako su se oslobodili od Talibana, u Avganistanu je još uvijek puno nasilja.

XS
SM
MD
LG