Linkovi

Novi sporazum SAD-a i EU o transatlantskoj razmjeni podataka


To je prvi put da su Sjedinjene države Europskoj uniji pružile ''obvezujuća jamstva'' da će pristup državnih službenika osobnim podacima biti podložan jasnim ograničenjima, zaštiti i nadzoru.

''Priveli smo kraju pregovore sa Sjedinjenim državama o obnovljenom i sigurnom okviru za transatlantski protok i razmjenu podataka. Ja sam upravo završila razgovore s američkom ministricom trgovine Penny Pritzker i jako mi je drago da je Povjerenički odbor danas odobrio zaključak pregovora o onome što osobno smatram snažnim i sigurnim okvirom za buduću prekooceansku razmjenu podataka,'' kaže Vera Jourova, povjerenica Europske unije za pravosuđa.

Ona je dodala da sporazum obilježava prvi put da su Sjedinjene države Europskoj uniji pružile ''obvezujuća jamstva'' da će pristup državnih službenika osobnim podacima biti podložan jasnim ograničenjima, zaštiti i nadzoru.

Europski povjerenik za digitalna pitanja Andrus Ansip rekao je novinarima da je sporazumom zajamčen sustav ''provjere i ravnoteže'' za sve građane.

Američka ministrica trgovine Penny Pritzker izjavila je da je ovaj sporazum ''ključan za prekooceansku trgovinu'' i da signalizira bliskost američko-europskih odnosa.

Sporazum će omogućiti godišnje analize u kojima će obje strane moći rješavati bilo kakve prijetnje privatnosti.

Kritičari sporazuma, nazvanog ''Štit privatnosti,'' kažu da on ne ide dovoljno daleko da zaštiti podatke europskih građana te upozoravaju da bi ovaj predmet mogao još jednom završiti na sudu.

Novi sporazum SAD-a i EU o transatlanskoj razmjeni podataka
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG