Linkovi

Kerry: SAD i koalicija će pojačati i ubrzati borbu protiv ISIL-a


Državni tajnik SAD-a i ministri zemalja koalicije na sastanku u Rimu raspravljaju o pojačanoj međunarodnoj strategiji protiv militanata ISIS-a.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s ministrima vanjskih poslova zemalja koalicije, u cilju osmišljanja višestruke strategije za poražavanje militanata Islamske države koji su poharali zapadni i sjeverni Irak i istočnu Siriju 2014. godine.

Na otvaranju sastanka u Rimu, talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni istaknuo je ono što je koalicija do sada postigla - koristeći arapski akronim ''Daiš'' za Islamsku državu:

''Imali smo uspona i padova, ali u posljednje vrijeme više uspona nego padova, i Daesh je izgubio 40 posto svog teritorija u Iraku, a 20 posto teritorija u Siriji. To se pripisuje zajedničkoj predanosti i odlučnosti svih nas.''

A američki državni tajnik John Kerry je rekao:

''Ovaj sastanak neće imati rezultata ako ne razmotrimo što još bolje možemo učiniti. Jer, još nismo dostigli pobjedu koju želimo i koju ćemo postići - ni u Siriji niti u Iraku - i vidjeli smo da se Islamska država metastazirala u druge zemlje. Osobito u Libiju, ali i druga mjesta, gdje oni jednostavno preuzmu skupinu koja već postoji, nazovu je DAESH, i tvrde da Kalifat raste. Dakle, to je i fizički izazov, ali i izazov na planu komunikacije i slanja poruka.''

On je naglasio rizik da bi militanti mogli preuzeti kontrolu u Libiji, s obiljem naftnih resursa koje ona posjeduje, ali je rekao da bi približavanje sporazumu o novoj vladi nacionalnog jedinstva puno pomoglo da se takav scenarij spriječi.

Nakon sastanka, Kerry i Gentiloni pročitali su zajedničku izjavu kojom se koalicija obavezala da će intenzivirati i ubrzati svoju kampanju.

Kerry je također rekao da je humanitarna situacija u Siriji prioritet, i nazvao je ''katastrofom'' neviđenom još od Drugog svjetskog rata.

Međutim, dodao je da je najbrži način zaustavljanja ISIS-ovih militanata okončanje sukoba u Siriji:

''Želite poraziti Daesh? Želite brzo poraziti Daesh? Onda okončajte sirijski rat pregovorima. Jer upravo to će se dogoditi ako se na taj način završi rat. Sve snage koje se protive Daeshu tada će se moći udružiti, umjesto da su razjedinjene zahvaljujući jednom čovjeku - Assadu. Bit će udružene u naporu da eliminiraju Daesh kao prijetnju svima.''

Kerry je rekao da je vojnim naporima od maja prošle godine ubijeno 90-ero lidera Islamske države srednjeg i visokog ranga, te da je postignuta skoro potpuna kontrola tursko-sirijske granice.

Kerry: SAD i koalicija će pojačati i ubrzati borbu protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

On je naglasio da je izazov nastaviti ono što se do sada pokazalo uspješnim - i to ''neumorno,'' kako je rekao - i ne dati militantima vremena da se regrupiraju, niti utočišta da se skrivaju.

XS
SM
MD
LG