Linkovi

Pojačani napori neophodni u borbi protiv virusa Zika


Svjetska zdravstvena organizacija će idućeg tjedna sazvati hitni sastanak odbora povodom naglog širenja virusa Zika, i prodiskutiraće o međunarodnim mjerama koje treba preduzeti kao odgovor na ovu bolest, koja je - između ostalih - povezana i sa rijetkim oštećenjem mozga još nerođenih beba.

Pojačani napori neophodni u borbi protiv virusa Zika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Svjetska zdravstena organizacija upozorava da je mogući uzrok povećanja oštećenja u novorođenčadi virus Zika, koji se ubrzano širi na američkim kontinentima i može zahvatiti i do 4 milijuna ljudi.

Tijekom jučerašnjeg specijalnog zasjedanja u Ženevi, direktorica organizacije Margaret Chan je rekla da se za virus koji je bio otkriven u Ugandi 1947. godine, dugo mislilo da nije opasan po ljude.

Međutim, kako kaže, virus se proširio po svijetu i posljednjih godina je povezan sa neurološkim komplikacijama.

"Prošle godine je virus stigao i do Američkog kontinenta i tu se sad eksplozivno širi. Do sada su slučajevi prijavljeni u 23 zemlje i područja u tom regionu. Nivo uznemirenosti je krajnje visok. Pojava virusa se povezuje sa naglim porastom rođenja beba sa abnormalno malim glavama."- izjavila je Margaret Chan.

Chan je međutim naglasila da povezanost virusa Zika i ovih oštećenja, poznatih kao mikrocefalija, nije do sada čvrsto potvrđena. Ali dodala je da postoji jaka sumnja, i to je dovelo do promjene profila rizika od ovog virusa od blage opasnosti na nivo alarmantnih proporcija.

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za epidemije i vanredna stanja , Dr. Bruce Aylward je rekao novinarima da će na hitnoj sjednici odrediti odgovarajuće korake.

"Kao što sam rekao, direktorica je sazvala sastanak vanrednog odbora za ponedeljak, prvi februara, u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima da se pogledaju raspoloživi dokazni materijali i šta na osnovu njih možemo prepuručiti što se tiče mjera kako kontrole širenja virusa, tako i mogućnosti za bilo koju povezanost sa mikrocefalijom." - nastavio je Dr. Aylward.

Virus Zika je dobio svoje ime po istoimenoj šumi u Ugandi gdje je prvi put othriven 1947. godine u majmunima. Prenosi se putem komaraca i najprije se mislilo da napada samo majmune.

Pojave bolesti u Brazilu i u drugim zemljama Južne i Centralne Amerike su međutim dovele do pojačanih napora u borbi protiv tog virusa.

XS
SM
MD
LG