Linkovi

Festival ledene ljepote


Prije nego što je na područje Washingtona stigla mećava i pokrila grad sa dubokim snijegom, kipari leda iz svih dijelova Sjedinjenih država su se okupili na takmičenju u rezbarenju leda. U prisustvu gledalaca, oni su ogromne blokove leda pretvorili u misteriozne i magične figure.

Festival ledene ljepote
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Ovo je već treći godišnji zimski festival leda i drugo godišnje takmičenje rezbarenja ledenih mega-blokova, organizirana u suradnji gradića Leesburg u Virginiji, u blizini glavnog grada SAD, i Nacionalne udruge za rezbarenje koja je i ovom prilikom dovela deset takmičara.

Slijedi nekoliko izjava učesnika i organizatora.

Rich Daly, kipar leda iz Long Islanda, država New York: "Naslov moje skulpture je Skrivena inteligencija. Ovo je apstraktna karnevalska maska s mozgom okačenim pozadi. Danas smo oblikovali šest blokova što je trajalo osam sati. Ja sam šampion Sjedinjenih država, i imam i titulu Guinnessovih svjetskih rekorda kao najbrži kipar leda."

Jess Parrish, kipar leda iz Longmonta, država Colorado: "Moja skulptura se zove Ziggy Stardust, i predstavlja odavanje počasti Davidu Bowieju. To je izmišljeni lik iz njegovog albuma."

Angelito Baban, Kipar leda iz grada Alexandria, država Virginia: "Porijeklom sam sa Filipinskih otoka. Naslov mog kipa je ¨Uhvatio sam te¨, što znači da je uhvatio ribu."

Staci Harris je direktorica marketinga u gradiću Leesburg, koja kaže: "Neki ljudi su tu od jutra, od samog početka rezbarenja. Tako da smo tokom dana imali vjerovatno više od četiri hiljade posjetilaca. I ovaj festival je jedan od načina da se preživi hladnoća u Virginiji, zato i treba svako da nam dođe, da se toplo obuče i uživa u prelijepom zimskom danu punom zabave."

XS
SM
MD
LG