Linkovi

Putin poziva na poboljšanje antikorupcijskih mjera i zakona u Rusiji


Ovaj Putinov potez desio se samo nekoliko sati nakon što je BBC emitirao dokumentarni film u kojem se, između ostalog, navodi da se Putinovo osobno bogatstvo procjenjuje na blizu nevjerovatnih 40 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao svoju zemlju i građane da poprave anti-korupcijske mjere i zakone, nekoliko sati nakon što je BBC emitirao dokumentarni film u kojem se, između ostalog, navodi da se njegovo osobno bogatstvo procjenjuje na blizu nevjerovatnih 40 milijardi dolara.

Na današnjem sastansku sa svojim kabinetom, Putin je rekao da je borba s korupcijom veliki izazov, ali da Rusija nema drugi izbor, nego nastaviti tu borbu.

Zvanični Kremlj je u međuvremenu odbacio tvrdnje visokog zvaničnika Američkog ministarstva financija, Adama Szubina, koji je u spomenutom dokumentarcu rekao da je Putin slika korupcije. U Kremlju kažu da je izjava potpuno izmišljena i neosnovana.

Gospodin Szubin je, između ostalog, kazao za BBC da Putin obezbjeđuje bogaćenje za svoje prijatelje, bliske saveznike, a marginalizira one koje ne smatra sebi bliskima ili važnima.

U dokumentarnom programu BBC-ja se također kaže da je sa platom od oko 100 hiljada dolara, Putin uspio skupiti osobno bogatstvo u vrijednosti oko 40 milijardi dolara - što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

Kremlj kaže da bi izjave američkog zvaničnika mogle dodatno komplicirati američko - ruske odnose.

XS
SM
MD
LG