Linkovi

Brazil mobilizirao vojsku u borbi protiv komaraca prenositelja virusa ZIKE


Brazilski ministar zdravlja Marcelo Castro je izjavio da će vojska biti raspoređena po cijeloj zemlji, dijeleći pamflete upozorenja, i dajući savjete o tome kako eliminirati populaciju komaraca.

Brazil je počeo sa mobiliziranjem oko 200,000 vojnika, potrebnih u borbi protiv širenja izuzetno opasnog virusa ZIKA, koji prenose komarci. Virus je posebno opasan za trudnice jer direktno utječe na deformaciju ploda.

Brazilski ministar zdravlja Marcelo Castro je izjavio da će vojska biti raspoređena po cijeloj zemlji, dijeleći pamflete upozorenja, i dajući savjete o tome kako eliminirati populaciju komaraca. Vlada će ovim putem podijeliti oko 400 hiljada sprejeva protiv komaraca onima koji su najugroženiji.

Gradska vlada Rio de Janeira vrši deratizaciju stadiona Sambodrome, koji će biti korišten tijekom karnevala u februaru, te u agustu, kada počinje olimpijsko natjecanje u streljaštvu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćava da je vrlo vjerovatno da je zaraženost virusom ZIKA prouzročila oko 4 hiljade slučajeva novorođenih sa mikro-cefalusom, što je prestanak rasta glave i mozga kod beba.

Američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti upozorava trudnice da ne putuju u Brazil, i još 21 zemlju i teritoriju diljem centralne i južne Amerike.

Rio De Janeiro je domaćin Ljetne Olimpijade koja počinje u augustu.

XS
SM
MD
LG