Linkovi

Danska usvojila paket mjera kojim bi odvratila izbjeglice od traženja azila


Danska ministrica za imigraciju i integraciju, Inger Stojberg, na raspravi u danskom parlamentu, 26. januara 2016.
Danska ministrica za imigraciju i integraciju, Inger Stojberg, na raspravi u danskom parlamentu, 26. januara 2016.

Tzv. ''Zakon o nakitu,'' kako ga popularno zovu u Danskoj, i koji je usvojila velika većina u danskom parlamentu, uključuje izuzetno dugačak proces ujedinjavanja porodica, koji će trajati do tri godine, te konfiskaciju nakita i drugih predmeta od vrijednosti, od izbjeglica i migranata.

Parlament Danske je usvojio paket mjera kojem je cilj učiniti neprivlačnim i kompliciranim traženje azila u toj zemlji. Tzv. ''Zakon o nakitu,'' kako ga popularno zovu u Danskoj, i koji je usvojila velika većina u danskom parlamentu, uključuje izuzetno dugačak proces ujedinjavanja porodica, koji će trajati do tri godine, te konfiskaciju nakita i drugih predmeta od vrijednosti, od izbjeglica i migranata.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice je kritiziralo zakon, rekavši da nije u skladu sa politikom Evropske unije.

Govoreći u Ženevi, glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards je rekao da je Danska usvojila zakon u trenucima kada su solidarnost i podjela odgovornosti, prioriteti Evropske unije.

Danska je u 2015. godini prihvatila 20 hiljada izbjeglica.

Prema novom zakonu, od migranata i izbjeglica se uzima imovina u vrijednosti većoj od 1450 dolara, a izuzimaju se burme. Danska međutim nije jedina zemlja koja oduzima stvari od vrijednosti od ljudi koji traže azil, već to radi i Švicarska i njemačka savezna država Baden-Württemberg, a izvještava se da će se toj praksi pridružiti neke južno-evropske zemlje.

XS
SM
MD
LG