Linkovi

Papa poziva Iran da promovira političko rješenje na Srednjem istoku


Papa Franjo i iranski predsjednik Hassan Rouhani na sastanku u Vatikanu, 26. januara 2016.
Papa Franjo i iranski predsjednik Hassan Rouhani na sastanku u Vatikanu, 26. januara 2016.

Četverodnevni posjet iranskog predsjednika Hassana Rouhanija Evropi, koji osim Vatikana uključuje i Francusku, je, kako vjeruju analitičari, nastojanje vlade u Teheranu da se približi novim partnerima, nakon provedbe sporazuma o nuklearnom programu.

Papa Franjo je pozvao Iran da upotrijebi svoju, kako je rekao, važnu ulogu u svijetu kako bi promovirao mir na Srednjem istoku, i pomogao da se zaustavi terorizam i krijumčarenje oružjem.

Papa je uputio poziv tijekom zatvorenog sastanka sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem u Vatikanu. Sastanak je trajao 40 minuta.

U saopćenju iz Vatikana, izdatom nakon sastanka, se kaže da je Papa naglasio relevantnu ulogu koja je ponuđena toj zemlji, u cilju pronalaženja političkih rješenja problemima na Srednjem istoku. Posjet iranskog predsjednika Vatikanu prvi je takav od 1999. do danas.

Rouhanijevo putovanje u Italiju je također prvi službeni posjet čelnika Irana Evropi u gotovo 20 godina.

Četverodnevni posjet koji uključuje i Francusku, je, kako vjeruju analitičari, nastojanje vlade u Teheranu da se približi novim partnerima, nakon provedbe sporazuma o nuklearnom programu. Iranski predsjednik je izrazio veliki interes za strana ulaganja u njegovu zemlju nakon što su ukinute sankcije.

XS
SM
MD
LG