Linkovi

Mećava hara istočnim dijelom SAD


Washington zakopan pod snijegom koji i dalje pada, a kombinirani uvjeti mećave i jakih vjetrova smatraju se potencijalno opasnima po život.

Masivna zimska oluja, blizard, prekrila je najveći dio istočnih regija SAD dubokim slojem snijega, zatvorivši stanovnike u njihove domove, prekinuvši saobraćaj i stvorivši - kako meteorolozi kažu - moguće po život opasne uvjete.

Više od 30 centimetara snijega već je palo na Washington, a očekuje se daleko više s obzirom da snijeg i dalje pada i padat će do barem nedjelje ujutro. S jakim vjetrovima i mećavom, upozoravaju vlasti, vidljivost na cestama je minimalna.

Najmanje devet osoba već je izgubilo živote u ovoj oluji koja prekriva više od desetak saveznih država u kojima je proglašeno izvanredno stanje.

U Kentuckyju, vlasti su otvorile hitna skloništa uz glavne auto-ceste gdje su vozači i putnici zatočeni već više od 10 sati.

Washington, koji se nalazi u samom središtu oluje, u subotu ujutro je pokriven sa tridesetak centimetara snijega, a očekuje se nastavak padavina još barem 24 sata.

Okom ubrzane kamere: prvi sati snježne mećave u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Prema meteorolozima, to bi mogla biti jedna od 5 najgorih snježnih oluja u ovom gradu u povijesti.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je uoči dolaska oluje proglasila izvanredno stanje, te u petak zatvorila škole.

Zatvoreni su bili i uredi savezne vlade i lokalne uprave, a poduzet je i iznimno rijedak korak: javni prijevozni sistem DC Metro grada i prigradskih područja je zatvoren u petak navečer i počet će raditi tek u ponedjeljak ujutro.

Najmanje 6300 avionskih letova je otkazano, a mnogi su odgođeni. Očekuju se i ispadi električne mreže zbog opterećenja snijegom i jakih vjetrova.

XS
SM
MD
LG