Linkovi

Flint, Michigan: Vanredno stanje zbog vode kontaminirane olovom


Guverner savezne države Michigan se nastoji odbraniti od najnovijih napada od strane političara i slavnih ličnosti koji ga optužuju da isuviše dugo ignorira problem vezan za vodu u gradu Flint. Nacionalna garda je poslala dodatne snage u Flint, gdje su zalihe vode toliko kontaminirane olovom da se voda ne može koristiti za piće ili kupanje.

Vlada je poslala oko 70 pripadnika Nacionalne garde u Flint kako bi pomogli raspodjeli flaširane vode, filtera i paketa za testiranje vode za oko 100 hiljada stanovnika koji ne mogu koristiti vodu iz česme. Stanovnici Flinta se već neko vrijeme žale na čudan miris i boju vode koja dolazi iz česmi, ali navodno ništa po tom pitanju nije učinjeno već godinu dana. Pokazalo se da djeca iz toga grada imaju povećanu količinu olova u krvi, što znači da su izložena riziku trajnog oštećenja mozga. Guverner Rick Snyder se našao predmet oštrih kritika zbog sporog odgovora te vlade na upozorenja.

Da su djeca u bogatom dijelu Detroita pila zagađenu vodu i kupala se njoj, nešto bi svakako bilo poduzeto. Stoga sam tamo poslala svog glavnog suradnika na kampanji da razgovara sa gradonačelnikom Flinta, kako bi se vidjelo šta ja mogu uraditi kako bi pomogla, rekla je Hillary Clinton, kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Predsjednik Barack Obama je u subotu proglasio državno vanredno stanje u Flintu, čime se obezbjeđuje do 5 miliona državne pomoći kako bi se riješila kriza javnog zdravlja, ali je odbio zahtjev guvernera da se stanje proglasi katastrofom. Aktivista za građanska prava Jesse Jackson je tokom posjete u nedjelju pozvao stanovnike Flinta da se bore za svoja prava.

Ovo je zona katastrofe, ne samo hitni slučaj. Možda bi se oko grada trebala staviti traka upozorenja, jer Flint je mjesto zločina, rekao je Jesse Jackson.

Filmski režiser Michael Moore, rodom iz Flinta, također krivi guvernera za krizu sa vodom i poziva predsjedika Obamu da posjeti grad.

Infrastruktura vode u ovom gradu je uništena. A uništio ju je guverner ove savezne države, kaže Michael Moore.

Zaliha vode u Flintu je postala zagađena olovom početkom 2014 nakon što je grad promijenio izvor zaliha sa jezera Huron na rijeku Flint kako bi se uštedio novac, dok je grad čekao na izgradnju novog cjevovoda koji bi vodio do jezera. Ali sa problemom korozije, voda je uzrokovala da je olovo procurilo iz starih cijevi. Dovod vode je prošli mjesec vraćen u jezero Huron, ali zagađenost je i dalje zabrinutost zbog oštećenih cijevi i druge infrastrukture.

XS
SM
MD
LG