Linkovi

SAD i Iran razmijenili zatvorenike


Falcon 900, avion švicarskih zrakoplovnih snaga kojim su u Ženevu doputovali američki zatvorenici oslobođeni iz Irana,17.1. 2016.
Falcon 900, avion švicarskih zrakoplovnih snaga kojim su u Ženevu doputovali američki zatvorenici oslobođeni iz Irana,17.1. 2016.

Iran je oslobodio petero američkih zatvorenika, a SAD su pomilovale sedmero Iranaca u razmjeni koja je uslijedila nakon nedavnog ukidanja većine međunarodnih sankcija protiv Irana. No, kritičari tvrde da Iran nije učinio dovoljno, jer je u toj zemlji određeni broj novinara još uvijek u zatvoru.

Trojica oslobođenih Amerikanaca zaustavila su se jučer u Ženevi na putu za Njemačku. Bivši pripadnik američkih Marinaca Amir Hekmati u zatvoru je proveo više od četiri godine, pod optužbama za špijunažu, a Saeed Abedini, kršćanski svećenik, bio je u zatvoru od jula 2012. godine zbog svojih vjerskih aktivnosti. Novinar Washington Posta Jason Rezaian, koji je u zatvoru proveo preko 500 dana, bio je osuđen za špijunažu proteklog novembra. Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je njihovo puštanje na slobodu:

''Jason Rezaian vraća se kući. Hrabri novinar Washington Posta, koji je pisao o svakodnevnom životu i nadama iranskog naroda. U zatvoru su ga držali godinu i pol dana. On utjelovljuje hrabri duh koji hrani slobodu tiska.''

Obitelj Jasona Rezaiana u Sjedinjenim državama bila je presretna.

''To su fantastične vijesti. Neizmjerno smo sretni. Jedva čekam da ga vidim. Samo se nadam da je dobrog zdravlja,'' izjavio je Reza Rezaian, Jasonov rođak.

Dnevni list Washington Post pozdravio je oslobađanje svog novinara, no kritičari tvrde da Iran nije učinio dovoljno.

''Ovo oslobađanje dobra je vijest za Jasona Rezaiana i njegovu obitelj. Ali mislim da je prerano reći da je to dobra vijest za ostalih 18-ero novinara koji su još uvijek zatvoreni u Iranu, i za sve one novinare koji rade pod prijetnjom zatvaranja u toj zemlji,'' kaže Robert Mahoney iz Odbora za zaštitu novinara.

Ranije u nedjelju, sedmero Iranaca pušteno je na slobodu iz zatvora u Sjedinjenim državama. Predsjednik Obama objasnio je njihovo oslobađanje u govoru održanom u nedjelju:

''U recipročnoj, humanitarnoj gesti, pomilovano je šestero američkih Iranaca i jedan Iranac - neki od kojih su odsluživali svoje kazne, a neki čekali suđenje u Sjedinjenim državama. Te osobe nisu bile optužene za terorizam niti za nasilne prekršaje. To su civili, a njihovo oslobađanje je jednokratna gesta prema Iranu.''

Republikanski predsjednički kandidat Ted Cruz oštro je napao oslobađanje iranskih zatvorenike kao dijela nagodbe:

''Oslobodili smo sedmero ljudi koji su bili zatvoreni zbog kršenja sankcija prema Iranu i pomaganja Iranu da razvije nuklearno naoružanje. Osim toga, postoji ih još desetak ili više koji su prekršili zakon, a za koje smo se složili da ih nećemo sudski goniti.''

I američki i iranski predsjednik pozdravili su nuklearni sporazum čiji je cilj zaustaviti teheranski program razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Međutim, obojica su također izrazila trajno pomanjkanje povjerenja između dvije zemlje.

Uz to, Sjedinjene države nametnule su nove sankcije Iranu zbog njegovog nedavnog testiranja balističkih raketa.

SAD i Iran razmijenili zatvorenike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG