Linkovi

Nominacije za Oskara 2016


Nominacije za Oskara označavaju početak velike utrke za to prestižno priznanje u filmskoj industriji. I ove, kao i svake druge godine, ima puno filmova sa dubokim temama, i puno novih talenata, pa je konkurencija jaka.

Nominacije za Oskara 2016
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Akademija umjetnosti i nauke voli kvalitetne, skupocjene filmove o stvarnim ljudima. Film Povratnik reditelja Alejandra Inarritu-a, dobitnika Oskara i snimatelja Emmanuela Lubezkog je djelimično zasnovan na istinitoj priči. Film istražuje obiteljske veze, i istrajnost ljudskog duha u američkim prostranstvima. Ali je konkurencija izuzetno jaka.

Spotlight je težak film sa odličnim dijalogom koji tjera na razmišljanje, a glumci i nadareni reditelj Tom McCarthy i pisac scenarija Josh Singer su uspješno surađivali u njemu. Film polako i metodički prikazuje kako je istražiteljski novinarski tim Spotlight iz Boston Globa otkrio ogroman skandal zlostavljanje djece u katoličkoj nadbiskupiji u Bostonu i okolini. Poput filma iz 1976. godine, Svi predsjednikovi ljudi, i Spotlight je oda moći slobodne štampe koja iznosi na svjetlost dana korupciju na najvišim nivoima vlasti i moći.

U filmu The Danish Girl, dobitnik Oskara Tom Hooperturns priču fokusira na borbu prelaska transrodnog slikara Einera Wegenera u Lily Elbe, osobu suprotnog pola u Kopenhagenu 1920-ih godina. Film naglašava dialog o rodnoj fluidnosti i seksualnosti koji je i danas veoma aktuelan. Nakon interpretacije uloge paraplegičnog Stephena Hawkinga za što je dobio Oskara, Eddie Redmayne se uvjerljivo pretvara u krtku ali hrabru Lily, te je moguće da će Oscara osvojiti dvije godine zaredom.

Ali Radmayne ima jaku konkurenciju u Leonardu di Capriu koji igra ulogu lovca na krzna u Povratniku, i u Michaelu Fassbenderu koji igra Stevea Jobsa u istoimenom filmu Danyja Boyle-a. Teško odabrati, ali je još teže sa izborom u kategoriji glavne ženske uloge.

Kate Blanchet je favoritkinja kao Carol, supruga iz više klase koja je lezbejka u romantičnoj drami Todda Haynes-a o ljubavnom odnosu dvije žene u Njujorku 1950-ih godina.

Ali tu je Brie Larson sa ulogom Ma u mračnom filmu Room, ili Soba. Larson glumi mladu otetu ženu koja je zatvorena u sobi bez prozora i posvećuje svoj život svom sinu - proizvodu silovanja njenog otmičara. Larsonova interpretacija dolazi do punog izražaja u privrženom odnosu majke i sina sa Jacobom Tremblay-em koji igra petogodišnjeg Jacka.

Bilo bi pogrešno ne spomenuti uglađenu tamnu komediju Adama McKay-a The Big Short i odličnu grupu glumaca o mahinacijama sa stambenim kreditima, kao i post-apokaliptični epični film Mad Max: Fury Road od reditelja-veterana Georga Millera. Dakle, neka započne bitka za Oskare!

XS
SM
MD
LG