Linkovi

Anti-imigrantska osjećanja se šire Evropom


Imigraciona kriza u Evropi je ušla u novu fazu nakon izvještaja da su napade tokom Nove godine na žene u Kelnu u Njemačkoj i drugim gradovima organizirale imigrantske grupe. Njemački zvaničnici su izjavili da su gotovo svi osumnjičeni za te napade bili stranci. Jedan od njemačkih zvaničnika je izjavio da, na osnovu policijskih izvještaja i izjava svjedoka, sve nagovještava da su osumnjičeni bili iz sjeverne Afrike ili arapskih zemalja. 19 osumnjičenih je trenutno pod istragom, među njima 14 iz Maroka i Alžira. Deset njih su potražitelji azila, od kojih je devet stiglo u NJemačku nakon septembra prošle godine.

U isto vrijeme, Švedske vlasti sada moraju odgovoriti na navode da je policija sakrila od javnosti slične napade na žene u Švedskoj. Dok talas imigranata iz sjeverne Afrike, srednjeg istoka i dijelova Azije i dalje pristiže na evropska vrata, vlade se bore da utihnu anti-imigrantska osjećanja u zemljama domaćinima.

Hiljade prosvjednika je izašlo na ulice Leipziga na istoku Njemačke pozivajući na toleranciju nakon talasa anti imigrantskih prosvjeda koje je organizirala Legida, lokalni ogranak njemačke desničarske nacionalističke grupe Pegida. Anti-imigrantske grupe već dugo prosvjeduju protiv, kako kažu, islamizacije zapada, a izvještaji o napadima na žene u Kelnu i drugim gradovima tokom novogodišnje noći su samo podpomogli takve prosvjede.

Te muslimanske izbjeglice su započele općenit teroristički napad, napad na žene u NJemačkoj, na bjelkinje, plavuše, kaže Tatjana Festerling, liderka grupe Pegida.

Oni koji se protive imigraciji u Njemačkoj se krive za niz napada na ljude iz Pakistana, Sirije i Afrike u nedjelju navečer u Kelnu. ALi mnoge žene su izašle da prosvjeduju protiv nasilja.

Pegida me danas čini ljutom. Svi znamo da Pegida, kao i huligani koji su se danas okupili, uopće ne mare za prava žena. Oni uvijek koriste priliku dođu da pretuku strance. Za njih to znači širiti propagandu, a ne boriti se protiv seksizma, kaže Emily Michels, članica grupe Cologne Against Far Right.

U isto vrijeme se u švedskim medijskim izvještajima optužuje policija za nastojanja da prikrije činjenicu da su imigranti bili odgovorni za većinu napada tokom praznika u toj zemlji. Državni šef policije Dan Elliasson je jučer izjavio da se takvi navodi moraju istražiti.

Moramo prodrijeti u srž tih navoda, i ako oni imaju ikakvu osnovu, moramo naći rješenje i pronaći da li je iko išta pogrešno uradio.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se nekontrolirani priliv imigranata mora spriječiti.

Moramo intenzivirati borbu protiv uzroka zbog kojih ljudi bježe. To želimo postići ove godine i tek ćemo tada moći vidno smanjiti broj izbjeglica. To je sasvim jasno. Ali također imamo i zadatak da ih integriramo. To je ono o čemu svako ovdje priča, šta može biti najbolji metod integracije. Znamo da je za integraciju potrebno otvoreno društvo, ali i izbjeglice također moraju biti voljne poštovati naša pravila i vrijednosti, rekla je Angela Merkel.

Za neke koji su odrasli u kulturi haosa i nasilja, to će možda biti najteži dio procesa integracije.

XS
SM
MD
LG