Linkovi

Oštre reakcije SAD-a na vijest o nuklearnom testu u Sjevernoj Koreji


Sjedinjene Države i druge sile razmišljaju o slijedećem koraku kao odgovoru na najnoviji nuklearni test kojeg je izvela Sjeverna Koreja. Iako su američki zvaničnici ranije izrazili sumnju da se zaista radi o uspješnom testiranju hidrogenske bombe, Washington je reagirao oštrom i brzom osudom.

Narod Sjeverne Koreje je, kako se navodi, sa radošću pozdravio tvrdnju o uspješnom podzemnom testu, ali je Washington reagirao vrlo ljutito.

Zvaničnici kažu da Sjedinjene Države još uvijek rade na odgovoru.

“Jasno je da će odgovor biti medjunarodni. Ne radi se ovdje samo o jednoj zemlji. Ujedinjeni Narodi na raspolaganju imaju sredstva za ovakve situacije. "- rekao je glasnogovornik State Departmenta, John Kirby.

Bijela Kuća kaže da su reakcije neodobravanja došle od Rusije i Kine - dvije zemlje koje se ne slažu često sa Amerikom.

"Ovo ukazuje na činjenicu da interesi Sjedinjenih Država mogu biti zaštićeni kroz principijelnu, fokusiranu, efikasnu diplomaciju, pa ćemo tako i nastaviti." - izjavio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Sjeverna Koreja i njen lider , Kim Jong Un, već pate pod sankcijama Sjedinjenih Država i UN-a, zbog ranijih kršenja sporazuma o nuklearnoj neproliferaciji.

Sjedinjene Države medjutim , bi trebale zahtijevati širu zajedničku ekonomsku kaznu za Pyong Yang, kaže Robert Manning, iz Atlantskog vijeća, govoreći za Glas Amerike putem Skype.

“Drugim riječima, oduzmite Kim Jung Un - u kreditne kartice! Vjerujem da bi to prouzročilo istinski problem , pogotovo jer je obećao ekonomski boljitak svom narodu. Iako je i to obećanje besmisleno.”- dodao je Manning.

Medjutim, američki utjecaj kada je u pitanju Pyong Yang, se umanjuje zbog djelovanja jedne odredjene zemlje, kaže Barry Blechman iz Stimson centra, koji je takodjer govorio putem Skype.

"Vijeće sigurnosti UN-a je uspostavilo jake sankcije, i uspjeli smo Sjevernu Koreju izbaciti iz svjetskog bankovnog sistema. Medjutim, sve to nije dovoljno sve dok Kina pruža podršku sistemu, i dozvoljava nastavaku postojećeg života tamo.”- naglašava Blechman.

Blechman zaključuje da će svako nastojanje da se izvrši veći ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju, dati vrlo ograničene rezultate sve dok Kina ne pristane da se pridržava postojećih medjunarodnih sankcija protiv režima u Pyong Yangu.

Oštre reakcije SAD-a na vijest o nuklearnom testu u Sjevernoj Koreji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG