Linkovi

Uslijed prekida diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, rat u Jemenu se zaoštrava


Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, u borbi protiv Huti pobunjenika u Jemenu - koje navodno podržava Iran - intenzivirala je napade proteklih dana nakon što su Iran i Saudijska Arabija prekinuli diplomatske odnose nakon pogubljenja šiitskog saudijskog klerika.

Uslijed pojačanih zračnih napada ovih dana, Iran je optužio Saudijsku Arabiju za napad na iransku ambasadu u Sani.

Saudijska Arabija smatra da su Huti pobunjenici - koji su meta tih napada - iranski agenti, što Teheran negira.

Neumoljivost rata u Jemenu čini puko preživljavanje sve težim. Jemenci kažu da ekonomska kriza i masovno pomanjkanje goriva može biti isto tako smrtonosno kao i rat.

''Farmeri mogu samo posaditi dovoljno da prehrane vlastite obitelji, jer za veće uređaje potrebno im je gorivo. To šteti cijeloj zemlji,'' kaže Sadiq al-Qeyari, stanovnik Sane.

Gorivo na crnoj burzi može koštati do sedam puta više od iznosa koji su građani Jemena navikli plaćati za subvencionirano gorivo. Na ovoj benzinskoj crpki, vozači su danima čekali u svojim automobilima da kupe jeftino gorivo, dostupno samo nekoliko dana u godini.

''Gorivo kupujemo po vrlo visokim cijenama na crnom tržištu. Prodavači ponekad varaju dodavanjem umjetnih čestica u goviro koje uništava aute. Vidio sam da su se brojni auti zbog toga pokvarili,'' žali se Nabil al-Rada'e, prodavač auto-dijelova.

Proizvođači nafte kažu da su, zbog manjka goriva, cijene svega drugog naglo skočile, a ključne institucije - poput bolnica - ne funkcioniraju kako treba.

''Cijene svih roba, uključujući povrće i druge prehrambene proizvode, porasle su. Sve više ljudi umire zbog toga, i zato što nema dovoljno struje niti goriva da bi bolnice mogle funkcionirati,'' poručuje Anwar al-Ameri iz rafinerije nafte Jemen.

Na rat u Jemenu uvelike se gleda kao na posrednički rat između Saudijske Arabije i Irana, dviju najvećih sila u regiji. Međutim, u Sani, građani ističu da, dok neizvjesnu borbu vode moćni igrači, sve žrtve su Jemenci.

Uslijed prekida diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, rat u Jemenu se zaoštrava
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG