Linkovi

Obama poziva na strožu kontrolu vatrenog oružja


Predsjednik Sjedinjenih država Barack Obama poziva Amerikance da izvrše pritisak na Kongres radi pooštrenja zakona o nošenju oružja. Prilikom jučerašnjeg sastanka otvorenog za građane u gradu Fairfax u Virginiji, predsjednik je razgovarao sa ljudima sa obje strane ovog veoma kontroverznog pitanja.

Na otvorenom sastanku za građane koji je prenosio CNN centralna tema je bila kontroverzno pitanje koliko može vlada ograničiti nošenje vatrenog oružja.

Prema predsjedniku, Amerika može učiniti i više, a da ne prekrši ustavno pravo građana da posjeduju oružje.

"Poštujem drugi amandman. Ali se možemo složiti u tome da ima smisla učiniti sve moguće da bi spriječili da oružje dospe u ruke ljudi koji žele nanijeti zlo drugim ljudima." – rekao je predsjednik Barack Obama.

Obama je ranije objavio pokretanje izvršnih akcija, uključujući dubinsku provjeru i bolje sprovođenje zakona.

On je ponovo kritizirao Kongres koji pod Republikancima odbija da pooštri zakone o nošenju oružja jer je podvinuo lobistima jake NRA, Nacionalne udruge za vatreno oružje.

Predstavnici udruge NRA su odbili da dođu na sastanak.

Predsjednik je ipak saslušao i skeptike poput jedne majke dvoje male djece, koja je bila žrtva silovanja.

"Ograničenja koje vi uvodite za otežavanje posjedovanje i nošenje oružja tamo gdje mi je neophodno zapravo dovodi do toga da i ja i moja djeca budemo manje sigurni."- rekla je mlada žena.

"Zapravo nema ničega u našem prijedlogu što bi vas spriječilo ili što bi vam otežalo da kupite vatreno oružje ako vam je to potrebno."- odgovorio joj je Obama.

Lobisti za oružje prijete sudskom akcijom.

"Ako predsjednik pokuša pojačati postupak licenciranja za skupljače i ljubitelje oružja koji s vremena na vrijeme prodaju oružje na sajmovima ili na drugim mjestima to bi doista bilo problematično." – iznosi svoje mišljenje John Malcolm, iz Heritage fondacije.

Drugi pak kažu da samo Kongres može istpraviti greške u zakonima o oružju.

"Da bi se doista bavili ovim pitanjima, zakonodavstvo, to jest Kongres mora biti voljan suprostaviti se lobistima za oružje; da im se čuje glas kao što se čuje glas Američkog naroda već tri godine da je bilo dosta i da se rupe u zakonu moraju zatvoriti."- kaže Chelsea Parsons, suradnica Centra za američki progres.

Bijela kuća kaže da predsjednik planira nastaviti debatu i povećati broj onih glasača koji će se suprostaviti lobistima za oružje u Washingtonu.

Obama poziva na strožu kontrolu vatrenog oružja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG