Linkovi

Saudijska Arabija zabrinuta za stabilnost kraljevine


Pogubljenja prošle sedmice u Saudijskoj Arabiji više od četrdeset disidenata - uključujući i prominentnog šiitskog šeika Nimr al Nimra - a nakon toga i prekid odnosa sa Iranom, ukazuju na duboku zabrinutost Saudijske kraljevske porodice za stabilnost svoje kraljevine.

Saudijska Arabija zabrinuta za stabilnost kraljevine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Saudijski diplomati se vraćaju iz Irana nakon prekida odnosa, a u susjednom Bahreinu protesti se nastavljaju zbog pogubljenja šiitskog šeika Nimr al-Nimra.

Po analitičarima, pogubljenjem 46 ljudi u subotu Saudijska Arabija, okružena nemirima, htjela je da pokaže snagu zbog straha da se nemiri ne preliju preko njenih granica, a i zbog obnovljenih nemira među šiitskim stanovnicima u Istočnoj provinciji koji se već dugo osjećaju na marginama društva.

"Saudijska Arabija želi da se prikaže kao jaka zemlja koja može zaustaviti opoziciju u Istočnoj provinciji, ili u drugim mjestima. Saudijska Arabija je masivna država na jednom području koja je okružena sukobima." – kaže Khalifa Gaballah, urednik za Arapske odnose u dnevnom listu Masry al-Youm.

Bahrein, sićušna strateška otočna zemlja na istoičnoj obali Saudijske Arabije, ima šiitsku većinu, ali je vodi sunitska monarhija. I dok šiitski prosvjednici pokazuju gnjev prema saudijskim vlastima, zvaničnici slijede politiku Saudijske Arabije i njenih sunitskih saveznika.

Nakon napada na Saudijsku ambasadu u Teheranu, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sudan i Kuvajt su svi prekinuli ili smanjili svoje diplomatske veze sa Iranom kojim dominiraju Šiiti.

Prema analitičarima, Saudijska Arabija se plaši problema unutar svojih granica, i to ne bez razloga. Šiitske grupe i u drugim zemljama zaprijetile su odmazdom zbog al-Nimrove smrti.

"Mislim da konflikt utječe na čitavu regiju. Najopasnije je u Zaljevu, ali ako se kriza brzo ne ograniči, to može dovesti do sukoba i u mnogim drugim dijelovima ove regije." - kaže Khalifa Gaballah, urednik za Arapske odnose u dnevnom listu Masry al-Youm.

Drugi analitičari ukazuju na to da, baš kao ni tvrdi diplomatski stav Saudijske Arabije, ni masovna pogubljenja nisu bili samo demonstracija snage prema šiitskim disidentima. Većina pogubljenih je bila osuđena za terorizam i povezana sa al-Qaidom, a to je grupa koja sebe smatra sunitskom.

XS
SM
MD
LG