Linkovi

S približavanjem glasanja u Iowi, predsjednička kampanja sve intenzivnija


Na preliminarnim izborima u Iowi, koji će se održati 1. februara, očekuje se da će veliki dio pažnje biti usmjeren na republikansku scenu s brojnim kandidatima.

Milijarder i mogul nekretnina Donald Trump do sada je dominirao predsjedničkom utrkom među republikancima, ali sada je sučeljen s izazovom da podršku iz anketa pretvori u glasove.

''U slučaju da imate ikakvih pitanja, posljednja osoba koju Hillary Clinton želi za suparnika sam ja. Vjerujte mi,'' izjavljuje Donald Trump.

S približavanjem glasanja u Iowi, Trump sada dodatno troši svoj novac na televizijske oglase.

Senator iz Teksasa Ted Cruz je glavni izazov za Trumpa i on vodi u Iowi.

''Jedina najveća razlika između mene i ostalih poštovanih kandidata koji stoje na pozornici za debatu je taj da ću ja, kad vam kažem da ću nešto uraditi, i uraditi upravo to što sam rekao,'' kaže Ted Cruz.

Raniji favorit Jeb Bush zaostaje za njima, ali nastavlja uzimati za metu Trumpa i njegov nedostatak iskustva:

''Donald Trump nije ozbiljan po pitanju kandidature. On je odličan političar. On popunjava prostor. On je kandidat kaosa i bio bi američki predsjednik kaosa.''

Uspon Trumpa, Cruza i Bena Carsona pokazuje da su se republikanci okupili oko autsajderskih kandidata, kaže Allan Lichtman:

''Ovo nije dobra godina za republikanski establishment. Republikanski establishment, čini se, ne nudi ništa što privlači republikansko biračko tijelo.''

U utrci demokratskih kandidata, Hillary Clinton i dalje je favorit. I ona se često osvrće na Trumpa:

''Zato je važno da se suprotstavimo provokatorima gdje god se oni pojave i zato ne bi trebali nikom dozvoliti da provokacijama dođe do predsjedništva, jer to mi kao Amerikanci nismo.''

Njen suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton, sad zauzima aktivniju ulogu u kampanji.

''U mom životu kao odrasle osobe, nikad nije postojao nitko tko je bio bolje pripremljen za posao koji očekuje sljedećeg predsjednika, nego Hillary. Nikad,'' tvrdi Bill Clinton.

Clintonovu još čeka veliki izazov u državama koje prve glasuju - to je senator iz Vermonta Bernie Sanders.

''Trebali biste biti gnjevni što skoro sav novi prihod i bogatstvo odlazi u gornjih jedan posto, i trebali biste biti gnjevni što ne možete pronaći skrb o djeci po pristupačnoj cijeni ili što vam je financijski teško poslati dijete na studij. Imate pravo da budete gnjevni,'' kaže Berni Sanders.

Iowa će održati preliminarne izbore 1. februara, a osam dana nakon nje, New Hampshire.

S približavanjem glasanja u Iowi, predsjednička kampanja sve intenzivnija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

XS
SM
MD
LG