Linkovi

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj


Prvi put nakon sedamdeset godina, novo izdanje Hitlerove zloglasne knjige Mein Kampf, sa komentarima, ulazi u prodaju ove sedmice u Njemačkoj, i u drugim zemljama. Debate se međutim vode mnogo šire o tome da li je u redu ponovno štampanje ovog antisemitskog djela.

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Njemačka država Bavarska koja je imala autorsko pravo na Hitlerovu knjigu nakon 1945. godine je odbila da je štampa iz poštovanja prema žrtvama nacizma. Ali prvog januara djelo je postalo javno vlasništvo, i nekoliko izdavača je pripremilo izdanja sa komentarima.

Po Jevrejskim zajednicama to je podsjetnik zla inspirisanog tom knjigom.

"Ne mogu ni zamisliti da u izlozima knjižara vidim Mein Kampf... Nadam se da će to netko spriječiti, jer je to protivno zakonima pobune." - kaže Charlotte Knobloch iz Centra za Izraelitske zajednice Minhena i Gornje Bavarske.

Knjiga u Njemačkoj nije zabranjena, i vlasti ne mogu učiniti mnogo.

"Zabrana je skoro nemoguća zbog autorskih prava; međutim možemo pokrenuti postupak ako se radi o krivičnom djelu mržnje. Kaznena djela povezana s mržnjom će se ubuduće vrlo sistematski goniti." - naglasio je Heiko Maas, ministar pravosuđa Njemačke u svojoj izjavi.

Neki ljudi su mišljenja da bi trebalo demistificirati ovu knjigu od 800 strana upravo štampanjem izdanja sa pravilnim objašnjenjima. Inženjer Tim Schnirlein je među njima, i on iznosi svoje mišljenje da: "Mein Kampf se ne čita kao Biblija. Mora se postaviti u kontekst uz pomoć sociologa i istoričara. Ako to uradimo, više neće imati negativnog utjecaja na javnost, kao što je to danas slučaj na primjer sa anti-imigrantskom grupom Pegida, koja koristi citate iz Mein Kampfa bez razmišljanja."

Hitlerova knjiga je zabranjena u nekoliko zemalja, uključujući i Austriju i Nizozemsku, a u Izraelu je tabu-tema, gdje postoje samo skraćene verzije za studiranje. Neki izraelski naučnici misle da postoji potreba za kompletnom verzijom.

"Mein Kampf je važna knjiga jer je Hitler provodio puno vremena u pisanju i fraziranju tako da ona sadrži osnovne ideje njegove misli od kojih su neke primijenjene a neke nisu; ali čak i dijelovi koji nisu primijenjivani imaju svoju važnost za razumijevanje tih okolnosti pod kojima se on formirao."- kaže Dan Michman, suradnik Međunarodnog instituta Zad Vashem za istraživanje Holokausta.

Izraelci su u većini ambivalentni.

"Nije to jednostavno. S jedne strane, činjenica da će se Mein Kampf još više širiti svijetom, nimalo mi nije draga kad se uzme u obzir sadržaj pun mržnje; ali s druge strane, skoro je nemoguće kontrolirati slobodu govora, a nisam ni siguran da bi to bilo u redu." - kaže mlada stanovnica Jeruzalema, Ayo Oppenheimer.

Mein Kampf sadržava Hitlerovu ideologiju i smatra se da je bila osnova za politiku nacionalsocijalizma. Knjigu je Hitler napisao u bavarskom zatvoru gdje je služio kaznu zbog veleizdaje nakon neuspjelog puča u Minhenu 1923. godine.

XS
SM
MD
LG