Linkovi

Kerry poziva svoje kolege iz Irana i Saudijske Arabije na mirno rješavanje spora


Sjedinjene države su otpočele obazrive diplomatske napore u cilju pomaganja rješenja krize izmedju Saudijske Arabije i Irana, nastale nakon pogubljenja šiitskog lidera u Saudiji. Američki državni sekretar John Kerry je u kontaktu sa zvaničnicima obje zemlje.

Kerry poziva svoje kolege u Iranu i Saudijskoj Arabiji za mirno rješavanje spora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Vrući spor izmedju Irana i Saudijske Arabije nakon pogubljenja šejha Nimr al Nimra, i nakon napada na saudijsku ambasadu u Teheranu, dugotrajan je problem koji ne može biti riješen u Washingtonu - kako su saopćile Sjedinjene Države.

"Rješenja problema u tom regionu , moraju doći od lidera u tom regionu. " - kaže John Kirby, glasnogovornik Sate Departmenta.

State Department kaže da se Washington brine da će spor izmedju Rijadha i Teherana imati negativne posljedice po cijeli region - uključujući i planirane pregovore o budućnosti Sirije. Analitičar David Andrew Weinberg iz Fondacije za obranu demokracije upozorava na to da bi "vjerovatno najgora posljedica mogla biti to da se pregovorači o Siriji manje fokusiraju na sirijski problem, a više na situaciju u Zaljevu."

Drugi analitičar opet kaže da su Sjedinjene države zatočene u regionu - čije probleme ne mogu ni riješiti, niti napustiti.

"Uhvaćeni smo u zamku - neke od tih zemalja suradjuju s nama na odredjenim pitanjima, ali su nam protivnici po nekim drugim pitanjima. Situacija izmedju Saudijaca i Iranaca je pravi primjer za to. - kaže Aaron David Miller, Wilson Centar.

Drugi problem je da bi se spor mogao preliti i u okolne zemlje.

"Moguće je da će Iranci sada pojačati podršku za šiitske pobunjenike Houthi u Jemenu, a moguće je da podstaknu i šiitske zajednice u Bahreinu, ili čak u Saudijskoj Arabiji - a sve se to može negativno odraziti na Siriju, gdje Iran podržava Assadov režim. " - upozorava Miller.

Sektakši sukobi, kažu mnogi, se mogu pogoršati u regionu, što dodatno komplicira američku inicijativu i prijeti američkim nacionalnim interesima.

XS
SM
MD
LG