Linkovi

Jasminka Ramić u St . Louisu osudjena na tri godine zatvora


Jasminka Ramic. Ljubaznoscu: STLTODAY.COM
Jasminka Ramic. Ljubaznoscu: STLTODAY.COM

Jasminka Ramić, imigrantica porijeklom iz BiH, , je osuđena na tri godine zatvora jer je financijski pomagala ISIL, javio je danas lokalni web portal Vijesti iz St Louisa, savezna država Missouri - a za Glas Amerike potvrdio Mensur Hatić, vlasnik u urednik lokalne televizije na bosanskom jeziku, MIM .
Ramićeva, koja je prošlog septembra priznala krivicu po optužnici, osuđena je na saveznom sudu u St. Louisu. Ona je, kako potvrđuje portal WIFR.COM., bila među šest imigranata iz Bosne i Hercegovine optuženih u februaru prošle godine za prikupljanje novca i vojne opreme za ISIL i Al-Qaidu u Siriji i Iraku. Ostali optuženi i dalje tvrde da su nevini.

Jasminka Ramić živjela je u Rockfordu, u saveznoj državi Illinois, odakle se sklonila u Njemačku, ali ju je njemačka vlada izručila američkim vlastima u martu 2015.

Kolega Hatić nam je također rekao da je iz svojih izvora saznao da je za Ramićevu bila prvobitno planirana kazna od 5 godina, ali ju je sudija smanjio na tri godine, uzimajući u obzir patnje koje je optužena prošla u ratu u BiH, te priznanje krivice (slanje 700 dolara kao financijske pomoć teroristima ISIL-a, i Al Qaide). Sud je takodjer naveo da je optužena bila svjesna kome novac šalje.

Mensur Hatić nam je također proslijedio pisanu izjavu za novinare federalnog okružnog suda za Istočni Missouri u kojoj, između ostaloga, stoji da je sudija u ovom slučaju bila Catherine D. Perry, te da će optužena kaznu služiti u zatvoru Istočnog Missourija, ili u susjednoj saveznoj državi Kentucky.

Ostalih pet optuženika iz ove grupe - svi porijeklom iz BiH - će izaći pred sud u februaru mjesecu, radi izricanja kazne.

XS
SM
MD
LG