Linkovi

Zoološki vrt u Abidjanu oporavlja se nakon godina krize


Park je postao simbol uništenja kad su deseci životinja skapavali od gladi tijekom sukoba u zemlji 2010. i 2011. godine, koji se odvijao izvan zidova ovog zoološkog vrta. Iako su novi lavovi i zebre stigli, još postoje prepreke potpunoj obnovi zoološkog vrta i vraćanju njegovog nekadašnjeg sjaja.

Još jedna zaposlena subota u zoološkom vrtu u Abidjanu, jedinom zoološkom vrtu u Obali slonovače: posjetitelji dolaze vidjeti primate, nilske konje i krokodile.

''Vrsta koju smo upravo vidjeli su takozvani oklopljeni krokodili, duge i uske čeljusti, pod zaštitom Ujedinjenih naroda. Zato ih moramo zaštititi,'' kaže vodič u ovom parku.

U svojim najboljim danima, prije 15 godina, ovaj zoološki vrt je imao oko 500 životinja i 50 različitih vrsta. Ali, razne krize koje su proharale zemljom ostavile su svoj trag. Tijekom nasilja nakon izbora 2010.-e i 2011.-e godine, trećina životinja uginula je od gladi.

Čuvar zoološkog vrta Tia Lama sjeća se da se morao popeti na drveća kako bi ubrao listove i nahranio biljojede, ali to nije bilo dovoljno:

''Izgubili smo puno životinja. Nije bilo hrane, nismo mogli izaći da bi došli do nje, naneseno je puno štete. Uginulo nam je šest lavova,'' kaže on.

Prije četiri godine, vlada Obale slonovače odobrila je plan obnove ovog zoološkog vrta, kako bi se sanirale oštećene zgrade i kupile nove životinje. Od prošle godine, lavovi, nojevi i zebre su se vratili i privukli priličan broj posjetitelja.

''To je zabavno mjesto. Mnogo djece ne raspoznaje životinje, pa se s njima mogu upoznati upravo ovdje,'' kaže Charlotte Acka posjetiteljica zoološkog vrta.

Osim financiranja iz vlade, direktor Samouka Kane kaže da zoološki vrt dobija pomoć od volontera i donacija:

''Ako ste suočeni s iznenadnim problemima koji nisu obuhvaćeni u budžetu, financiranje može postati problem. Dakle, u nekim slučajevima, donacije nam pomažu kod određenih adaptacija.''

A potreba za adaptacijom i dalje je velika, jer zastarjela infrastruktura može biti opasna po životinje. Proteklog maja, na primjer, veliki dio zida koji je okruživao čimpanze srušio se nakon obilnih kiša. Životinje su morale biti odvedene u malim kavezima, što je dovelo do borbi i smrti nekoliko primata. Zoološki vrt još uvijek čeka na novac za izgradnju novog zida.

Unatoč ograničenim financijama, međutim, cijena ulaznice za ovaj zoološki vrt nije se promijenila u posljednjih deset godina. Ona iznosi između 10 i 50 centi po osobi. Kane kaže da je to zbog toga što je zoološki vrt predan svojoj socijalnoj ulozi:

''Obično šećem parkom i slušam što posjetitelji govore. Mogu slobodno reći da ljudi sve više shvaćaju da su životinje korisne i da ne služe samo za jelo, već da su dio naše okoline.''

Neki od budućih planova ovog parka su otvaranje zoološkog vrta za djecu, restorana i suvenirnice.

Zoološki vrt u Abidjanu oporavlja se nakon godina krize
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

XS
SM
MD
LG