Linkovi

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot


Dani klasične dostave paketa su, izgleda, odbrojani. Mali robot koji se može voziti po pločnicima i dostavljati pakete bit će testiran sljedećih mjeseci u Londonu i u nekim američkim gradovima.

Ovaj robot ne izgleda kao nešto posebno, ali mogao bi biti val budućnosti. On, naime donosi namirnice ili male pakete do vaših vrata. Starship Technologies, tvrtka iz Londona koja je napravila ovaj stroj, kaže da je on praktičan, siguran i da ne zagađuje okoliš.

''Narudžbu pošaljete preko interneta, ali umjesto da vam netko kuca na vrata s isporukom, paket će vam isporučiti robot,'' kaže Athi Heinla, direktor tvrtke Starship Technologies.

Ovo električno vozilo može putovati samo do pet kilometara. Krećući se brzinom od šest i pol kilometara na sat, može nositi dvije vrećice namirnica, ili male pakete, težine do devet kilograma. A od lokalnog prodajnog centra ili trgovine, može obaviti dostavu u roku od pola sata.

Da bi odabrali kad žele da im dostava stigne, kupci koriste mobilnu aplikaciju.

''Kad vi nađete vrijeme koje vam odgovara, nazovete dostavu putem svog pametnog telefona. A onda u našem centru stavimo paket u robota i on se odveze do vaših vrata,'' pojašnjava Athi Heinla.

Korisnici također mogu pratiti kretanje robota i otključati ga putem Smartphonea.

Puno je napora uloženo u zaštitu androidnog aparata od krađe.

''Robot ima devet kamera i konstantno je priključen na internet. Ima sustav navigacije. Postoji i operator koji može uživo razgovarati s ljudima. Zato u robotu postoji zvučnik i mikrofon,'' dodaje Athi Heinla.

Tijekom probne vožnje u Londonu, robot je dobio pozitivne komentare od tamošnjih prolaznika.

''U godinama koje dolaze, vidjet ćete ovakve kreacije kako zuje po ulicama,'' kaže Pete, prolaznik.

''Baš sam impresioniran. Mali je, izgleda sigurno i futuristički. Mislim da je to jako pametna ideja,'' komentira Jake, još jedan prolaznik.

Tvrtka Starship Technologies kaže bi da jedna flota robota dostavila pakete brže i gotovo besplatno.

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

XS
SM
MD
LG