Linkovi

Program State Departmenta gradi mostove sa svijetom već 75 godina


Program profesionalne razmjene u organizaciji američkog Državnog tajništva ima za cilj izgradnju i njegovanje dugoročnih veza. Njegovi polaznici su lideri u usponu i razni stručnjaci iz inozemstva.

''Rekao bih, bez pretjerivanja, da mi je taj program promijenio život…,'' kaže
Ricardo Vanella, poslovni konzultant iz Argentine koji je sudjelovao u Programu za međunarodne posjetitelje 2010. godine.

On je jedan od preko 200 tisuća potencijalnih stranih lidera koji su posjetili Sjedinjene države otkad je predsjednik Franklin D. Roosevelt oformio program 1940. godine.

Više od 300 njih kasnije će postati šefovi države ili predsjednici vlade – među njima su bili Margaret Thatcher, Indira Gandhi, Nicholas Sarkozy i Felipe Calderon. Drugi su postali lideri u nevladinim organizacijama i privatnom sektoru.

Jennifer Clinton predsjeda jednom neprofitnom organizacijom koja upravlja programom Državnog tajništva. Ona kaže da su programi nekad trajali tri mjeseca:

''Tijekom vremena, skraćen je na trotjedni program, ali utjecaj i utisci koje sudionici sa sobom ponesu iz tog iskustva svejedno su vrlo duboki i uvelike im pomažu oblikovati mišljenje o Sjedinjenim državama, američkom narodu i kulturi.''

Francuski biznismen Pascal Dupeyrat pohađao je ovaj program 2000. godine, a teme su mu bile Internet i ekonomija. On je uvidio da su Sjedinjene države drugačije od onih kakvima ih je zamišljao iz filmova i televizije:

''Energija koju sam osjetio u ovoj zemlji zaista mi je promijenila život jer nakon programa sam odlučio otvoriti vlastitu tvrtku. Dakle, to mi je bila ogromna promjena u profesionalnom i privatnom životu.''

Polaznici programa provedu tjedan dana u Washingtonu i dva tjedna u drugim američkim gradovima.

Ricardo Vanella kaže da mu je program proširio vidike:

''Zato što smo upoznali mnogo ljudi iz različitih oblasti. Rekao bih da i u profesionalnom pogledu on također utječe, ne samo na vaš način razmišljanja, već i na širenje vaše mreže kontakata.''

U vrijeme kad ovaj program proslavlja svoju 75.-u godišnjicu, Jennifer Clinton kaže da bi daljnje financiranje od Kongresa moglo naići na probleme:

''Dio trenutne dinamike u Sjedinjenim državama čini i određena uskogrudnost i zatvorenost u smislu našeg međunarodnog angažmana, možda i strah od njega.''

Međutim, sa sve većim anti-američkom stavom u mnogim mjestima, kaže ona, vrlo je važno ljudima širom svijeta ponuditi mogućnost iskustva i dodira iz prve ruke s Amerikancima i američkim životom.

Program State Departmenta gradi mostove sa svijetom već 75 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG