Linkovi

2015: Transrodni Amerikanci sve vidljiviji i glasniji


Protekla je godina svjedočila pojavi mnogobrojnih transrodnih osoba pod američkim društvenim, kulturnim i političkim radarom. Donijela je osviješćeniju javnost, ali i reakcije, o transrodnim osobama rođenima sa spolom koji je u raskoraku s njihovim pravim unutarnjim identitetom.

''Ova promjena je za mene bila teža nego išta drugo što bih mogla zamisliti,'' kaže Caitlyn Jenner, bivši olimpijski sportaš.

Jedan od najpoznatijih američkih sportaša svih vremena, Bruce Jenner, postao je Caitlyn Jenner, a za njenu hrabrost ona je dobila uglednu godišnju nagradu.

''Transrodne osobe zaslužuju ono ključno: one zaslužuju vaše poštovanje,'' dodaje Caitlyn.

Kino-gledatelji imaju priliku vidjeti dobitnika Oscara Eddieja Redmaynea u ulozi prve transseksualne osobe iz 1920-ih godina, u filmu ''The Danish Girl.''

''Kad sam se rodio, doktori su mojim roditeljima rekli da su dobili curicu,'' priča Jay Brown iz Kampanje za ljudska prava.

On je promijenio spol iz ženskog u muški, a danas zagovara prava seksualnih manjina:

''Ja sam otac, imam dvije djevojčice. Imam ženu s kojom sam u braku preko deset godina. Mi znamo tko smo, i vrlo smo frustrirani kad nas vanjski svijet ne vidi takvima kakvi jesmo.''

Služenje transrodnih osoba u vojsci sporna je točka u američkim predsjedničkim kampanjama.

''Nadam se da će se Sjedinjene države pridružiti brojnim drugim zemljama koje dozvoljavaju transseksualnim osobama da služe u vojsci,'' izjavila je Hillary Clinton.

A republikanski kandidat Ben Carson uzvratio je:

''Ma dajte….Rješavajte problem transseksualaca negdje drugdje.''

Transrodni Amerikanci još uvijek moraju odnijeti uvjerljivu pobjedu, kao što su to postigli homoseksualci sa zakonskom dozvolom za istospolne brakove. U novembru, glasači u Houstonu u državi Teksas porazili su lokalnu anti-diskriminacijsku mjeru nakon što su se vjerski konzervativci pobunili da bi to navelo muške transvestite da koriste ženske zahode i tamo vrebaju ženu i djecu.

''Što se tiče spolnog identiteta, on je proizvod nečije mašte, proizvod njihovog uma. To može biti jedna stvar jednog dana, i potpuno druga neki drugi dan,'' kaže Mat Staver iz organizacije Liberty Counsel.

A Jay Brown dodaje:

''Iskreno, imali smo slučajeva kad su nas napadali oni koji su protiv nas i koristili metode zastrašivanja kako bi predstavili transrodne osobe kao čudovišta. Pred nama je puno posla kad se radi o informiranju javnosti o našim sudbinama.''

A tih sudbina je svakim danom sve više.

2015: Transrodni Amerikanci sve vidljiviji i glasniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG