Linkovi

Etnička kuhinja - trend u 2016. godini


Prema trendsetterima, u 2016. godini, ljubitelji dobre hrane za ručak i večeru častit će se okusima koji potječu iz Sjeverne Afrike. Ali, na vrhu liste američke Nacionalne udruge restorana našli su se skromni, lokalno uzgojeni proizvodi za koje se očekuje da će postati popularni u Novoj godini.

Etnička kuhinja - trend u 2016. godini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Od šišćevapa do marokanskih i libanonskih začina, čini se da će ''autentična kuhinja'' biti najpopularniji trend u ishrani sljedeće godine.

Nacionalna udruga restorana objavila je popis 20 trendova u hrani za 2016. godinu. Afrički okusi, autentična entička i srednjeistočna kuhinja bilježe najveći skok u popularnosti.

Kulinarska predviđanja za 2016.-u temeljena su na anketiranju preko tisuću i 500 profesionalnih kuhara, članova Američke kulinarske federacije, da bi saznali koja vrsta hrane i kulinarskih tema će se naći na jelovnicima sljedeće godine.

Prema anketi, popularnost afričkih i sjevernoafričkih okusa porasla za čak 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Yalla Mediterranean u mjestu Pleasant Hill u Californiji savršen je primjer afričke i srednjeistočne kuhinje pod palicom iskusnog šefa kuhinje, a uz opuštenu atmosferu i brzo spravljena jela.

Otvoren ove godine, Yalla koristi svježe namirnice i lokalno uzgojene prehrambene proizvode. Restoran se brzo širi i već ima pet drugih lokacija u Californiji. Svi oni koriste recepte iz Grčke, Maroka, Turske, Libanona, Tunisa, Egipta i Izraela.

Michael Mitsoglou, jedan od direktora u restoranu u Pleasant Hillu, kaže da su im ''autentična, etnička jela'' bila cilj od prvoga dana, prije nego što su postala popularniji trend:

''Željeli smo napraviti koncept gdje će glavni kuhar odlučivati o okusima, gdje će bitne biti živopisne boje, kao i začini i trave s područja Mediterana. Naš je cilj bilo kulinarsko putovanje od Grčke do Turske pa do Izraela i Libanona, te svuda po Sjevernoj Africi.''

Za ovu kuharsku spravu nije potreban ''majstor od roštilja,'' i ona omogućuje gostima da gledaju kako im se hrana pripravlja, istovremeno se kretajući uz traku i popunjavajući svoje tanjure svježim prilozima.

Popis trendova za 2016.-u godinu sastoji se od sljedećeg: lokalno proizvedeno meso i morska hrana, koncept brze i jednostavne hrane spravljene na profesionalan način, lokalno uzgojeno voće i povrće, prirodne namirnice i minimalno prerađena hrana, ekološka održivost, zdravi obroci za djecu, novi načini rezanja mesa, održiva morska hrana, domaći sladoled, etnički začini, etnička kuhinja i proizvodi s etiketom farmi ili imanja.

Osim popularnosti koncepta ''s farme na stol,'' sve popularnije postaje i meso kupljeno u specijaliziranoj mesnici, kao i drevne žitarice.

Jeff Biddle, izvršni koordinator nabave pri prodavaonici zdrave hrane Whole Foods Market, kaže da je hrana koju ljudi danas žele obilježena sljedećim epitetima: majstorska, drevna, autentična i lokalna. Kupci će sljedeće godine, kaže on, željeti znati na koji način je proizvedena njihova hrana:

''Kupci traže više informacija o hrani koju kupuju nego ikad prije. Oni žele znati gdje su namirnice rasle, tko ih je napravio i gdje su proizvedeni. Druga stvar je da se vraćaju onom osnovnom i iskonskom. Traže jednostavne, a zdrave i hranjive namirnice proizvedene na tradicionalan način. Minimalno prerađene proizvode bez ičeg umjetnog.''

Najpopularnije trendove u hrani za 2016.-u godinu završavamo etnički nadahnutim doručkom, svježim domaćim kobasicama, domaćim kiselim krastavcima, recikliranjem ostataka hrane i kombijima i uličnim štandovima s hranom.

Etnička kuhinja - trend u 2016. godini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

XS
SM
MD
LG