Linkovi

SAD: Borba za prava homoseksualaca sada seže iznad istospolnih brakova


Aktivisti sad ciljaju na 31 američku saveznu državu gdje još ne postoji zakon koji eksplicitno štiti homoseksualce, lezbijke, biseksualce ili transrodne osobe, od diskriminacije.

U 2015.-oj, u Sjedinjenim državama legaliziran je istospolni brak. Ova prekretnička odluka američkog Vrhovnog suda riješila je veliku bitku o pravima seksualnih manjina. Međutim, neki i dalje postavljaju pitanje što predstavlja diskriminaciju, a što vjersku slobodu.

Juni je donio veliko slavlje za homoseksualce.

''Tako divan dan za mene i moju ženu. Nismo više građanke drugog reda,'' kaže Lena Hernandez, a Jay Brown iz Kampanje za ljudska prava dodaje:

''Dok je pobjeda bila ogromna, bitka svakako još nije gotova.''

Aktivisti sada ciljaju na 31 američku saveznu državu gdje još ne postoji zakon koji eksplicitno štiti homoseksualce, lezbijke, biseksualce ili transrodne osobe, od diskriminacije.

''To znači da se, recimo, jedan par može vjenčati u subotu, vratiti se na posao u ponedjeljak, da bi shvatili da su dobili otkaz i izgubili svoju kuću,'' ističe Jay Brown.

Vjerski konzervativci također su angažirani.

''Mi se aktivno protivimo ikakvom uključivanju u nediskriminirajući zakon nečeg što nikad ne bi smjelo u njemu biti, a to je spolni identitet ili seksualna orijentacija,'' kaže Mat Staver iz organizacije Liberty Counsel.

Staverova organizacija branila je matičarku iz Kentuckyja koja je bila nakratko pritvorena zbog toga što je odbila izdati dozvolu za vjenčanje homoseksualnim parovima.

''Pod čijom ovlasti vi ne izdajete dozvolu?'' - upitao je David Moore, podnositelj molbe za dozvolu za vjenčanje.

''Pod božjom,'' odgovorila je matičarka Kim Davis.

Staver kaže da prava homoseksualaca prijete vjerskoj slobodi i slobodi svijesti:

''To nije pitanje koje će jednostavno nestati. Što više ljudi shvaćaju koliko je to prisilno za ljude od vjere, za njihove vrijednosti i za obične građane, tim više to oni odbijaju.''

A odvjetnik Theodore Olson, nastavlja:

''Ova zemlja obavlja prilično dobar posao u smislu zaštite vjerskih sloboda i vjerskog izražavanja.''

Olson se suprotstavio kalifornijskoj zabrani istospolnih brakova, koja je okončana 2013. godine. On kaže da je ovogodišnja odluka Vrhovnog suda odaslala jasan signal nižim sudovima koji bi mogli odlučivati o budućim predmetima vezanim uz prava homoseksualaca:

''Vrhovni sud je sročio vrlo snažnim jezikom da homoseksualci i lezbijke imaju pravo na jednako dostojanstvo pred zakonom. Njihov identitet, njihova privatnost, njihova sloboda druženja mora se poštivati.''

Nakon što je zakonom Sjedinjenih država legaliziran istospolni brak, izbori 2016. godine mogli bi biti prvi u nekoliko desetljeća u kojima ovo pitanje neće biti jedna od glavnih spornih točaka.

SAD: Borba za prava homoseksualaca sada seže iznad istospolnih brakova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG