Linkovi

Rusi ovogodišnje praznike uglavnom proslavljaju kod kuće


Glavni razlozi za to su ekonomski problemi i strah od terorizma, kao i ograničenje putovanja Egipat i Tursku, za Ruse omiljene destinacije za odmor. No, usprkos tome, Rusi nastoje proslaviti božićno-novogodišnje praznike kako najbolje mogu.

Unatoč posustaloj ekonomiji, glavni grad Rusije u prazničnom je raspoloženju i priprema se za tjedan proslavljanja Nove godine - što je u Rusiji od 31. decembra do 7. januara i pravoslavnog Božića, 7. januara.

Rusi vole putovati zimi, ali mnogi će ove godine slaviti kod kuće, zbog nedostatka novca.

''Obično nakon Nove godine negdje otputujem na tjedan ili dva, da bih se opustila. Ili u proljeće. Ali ovaj put ću svakako morati razmisliti o tome,'' kaže Yelena Safronova, organizatorica događanja.

Vlasti su ograničile putovanja u popularne destinacije u Egiptu i Turskoj zbog zabrinutosti o sigurnosti.

''Zbog trenutačne ekonomske i političke situacije u svijetu i u našoj zemlji, ostajemo doma za novogodišnje praznike. Nadamo se da će nam biti zanimljivo,'' kaže Svetlana Sorokina, instruktorica fitnessa.

Neki kupci smanjuju svoju prazničnu potrošnju.

''Naći ćemo novca za poklone, ali putovanja bilo gdje uvelike su smanjena. Općenito, postoji neka napetost u zraku,'' tvrdi Vitalij Antonenkov, maser.

No, Rusi su usprkos tome u prazničnom raspoloženju i pronalaze načine da se snađu.

''Zbog vlastitog budžeta ne mogu kupiti ništa luksuzno, poput elektronike ili slično. Ali zato kupujemo manje poklone kao posebna iznenađenja,'' kaže Roman Gaidašov, stručnjak za sigurnost hrane.

''Nova godina je samo jednom u godini. Kao za vjenčanje ili sahranu - namjeravate uštedjeti, ali nećete. Bez obzira na to koliko novaca imate, sve će te ih potrošiti,'' tvrdi Stas Klimuškin, glumac.

Drugi se raduju da će provesti više vremena sa svojim obiteljima.

''Ne putujem u inozemstvo, već ostajem u Rusiji - ne iz ekonomskih razloga, već zato što bi Novu godinu trebalo slaviti kod kuće,'' kaže Ivan Andrejev, student.

Rusi se nadaju da će među njihovim novogodišnjim odlukama biti i poboljšanja budžeta i sigurnosti.

Rusi ovogodišnje praznike uglavnom proslavljaju kod kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

XS
SM
MD
LG