Linkovi

U Putinovoj Rusiji, Staljin sve popularniji


Komunisti s portretima bivšeg sovjetskog lidera Staljina, na Kremlju u Moskvi.
Komunisti s portretima bivšeg sovjetskog lidera Staljina, na Kremlju u Moskvi.

Kontroverzno nasljeđe sovjetskog vođe Jozefa Staljina dobiva novu podršku u suvremenoj Rusiji - unatoč tome što je odgovoran za smrt milijuna Rusa. Danas ga u zemlji sve više veličaju kao snažnog lidera koji je donio jedinstvo, carstvo i pobjedu toj zemlji.

Ruska Komunistička partija obilježava rođendan sovjetskog lidera Jozefa Staljina - to je godišnji ritual na njegovom grobu na moskovskom Crvenom trgu.

''Danas bi Staljinovo iskustvo i hrabrost, njegov genij i talent trebali hraniti sve vladine dužnosnike koji zaista žele da Rusija bude dobra, sretna i istinski suverena zemlja,'' rekao je Gennady Zyuganov, predstavnik Komunističke partije Ruske federacije (KPRF).

Staljinovi pristaše promiču jednostrani stav o njegovom nasljeđu - kao snažnog lidera koji je doveo Sovjetski savez do pobjede u Drugom svjetskom ratu i suprotstavio se Zapadu tijekom Hladnog rata.

''Staljin je bio najveći vođa u povijesti Rusije i Sovjetskog saveza. Još nismo imali boljeg lidera od njega,'' kaže Oxana Dzhuga, umjetnica.

Kritičari Staljina odbijaju odriješiti ga od strahota koje je počinio, poput ubojstva više od milijun ljudi u političkim čistkama. Milijuni drugih umrli su u njegovim gulazima i od masovnog izgladnjivanja.

''Teško je zamisliti ikoga tko je prekršio više ljudskih prava od Staljina, možda je po tome izjednačen s Hitlerom. On je čudovište, pakleni izrod. Taj čovjek nije ljudsko biće. On je tamna mrlja u ruskoj i svjetkoj povijesti,'' kaže Galina Petrova, nastavnica ruske književnosti.

Međutim, Rusija pod Vladimirom Putinom prolazi kroz preporod sovjetskog slikovlja i veličanje Staljina - u muzejima, u skulpturama i spomenicima, i kroz pozitivnu sliku o ovom sovjetskom lideru.

''U tom smislu, Putin piše novu povijest. On namjerava izgraditi vlastiti imidž neustrašivog i učinkovitog lidera - poput samog Staljina,'' komentira Andrej Kolješnikov, iz moskovskog centra Carnegie.

Kolješnikov kaže da je Putinovo pripajanje Krima oživjelo osjećaje pripadanja carstvu. Rusi koji zaboravljaju vlastitu povijest, upozorava on, ocijenit će zločince kao junake. Ali rusko se javno mišljenje lako oblikuje, dodaje on, i može se brzo promijeniti iz jedne godine u drugu.

U Putinovoj Rusiji, Staljin sve popularniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

XS
SM
MD
LG