Linkovi

2015 - godina darežljivosti i pomaganja zajednici


David Rubenstein, filantrop
David Rubenstein, filantrop

Dok se 2015 približava kraju, naša novinarka Julie Taboh nas podjeća na neke Amerikance koji su doveli do pozitivne promjene u svojim zajednicama. Među njima su jedna pijanistica, filantrop, te grupa studenata I jedan veoma poseban pas.

Tokom protekle godine, predstavili smo vam Cerlene Rose, koja već 20 godina, svakog petka, svira klavir u predvorju washingtonske bolnice Sibley.

Izgubila sam supruga 1991 I pet godina sam bila u šoku I počela sam padati u depresiju. Ali pomislila sam, sa psihološke strane, ako nekome pomognete onda pomažete I sami sebi. I tako sam došla u bolnicu da sviram klavir, kaže ona.

U martu smo upoznali grupu studenata čije je napore pohvalio I sam predsjednik Obama. Ovi mladi režiseri su bili pozvani u Bijelu kuću na specijalan događaj kao priznanje za njihove filmove. 15 filmova koji su prikazani na festivalu u Bijeloj kući su imali zajedničku temu, a to je Utjecaj kojeg imate kada nešto darujete ili nekome pomažete.

Upoznali smo se I sa grupom učenika drugog razreda u mjestu Boulder u Koloradu, u filmu pod nazivom We starts with me.

Tu je I Archer Hadley, čija ga je fizička nesposobnost podstakla da prikupi novac za automatizirana vrata u njegovoj školi, ne samo za njega osobno, već I za svakoga kome su ona potrebna.

Jednom sam se našao vani na kiši I nisam imao gdje otići I to je bila inspiracija za moj projekat. Trebao sam prikupiti 40 hiljada dolara I prikupio sam preko 87 hiljada, kaže on.

2015 je bila I godina kada smo vidjeli iz prve ruke koliko darežljivi Amerikanci mogu biti. Milijarder filantrop David Rubenstein je donirao milione dolara kako bi pomogao očuvanju američke istorije financiranjem projaketa obnove nekih od najvažnijih istorijskih zdanja u zemlji.

Filantropija je drevna grčka riječ koja znači voljeti čovječanstvo. To ne znači da bogati ispisuju čekove. Da možete darovati novac, ali možete isto tako darovati svoje vrijeme, energiju, ideje kako bi pomogli zajednici, I vašoj zemlji, kaže David Rubenstein.

Ali raditi dobre stvari koje pomažu drugima nije ograničeno samo na ljude. Kada katastrofa pogodi bilo koji dio svijeta, psi za potragu I spašavanje u Americi su obično među prvima koji dođu na mjesto nesreće I počnu tražiti preživjele.

U julu je ekipa Glasa Amerike putovala u Lorton u Virginiji kako bi vidjela na koji način se specijalni psi kao Pryse treniraju da rade svoj posao.

Oni su jedno od najboljih sredstava koje imamo kako bi pronašli ljude koji su izgubili svijest I koji su pod ruševinama, kaže Ron Sanders iz Virginia Task force 1.

Bez obzira da li je to kroz muziku, film ili filantropiju, ljudi kojima je stalo, ali I životinje, koriste se svim talentima I reusrsima koje imaju kako bi pomogli da svijet bude bolji.

XS
SM
MD
LG