Linkovi

Demonstranti dočekali učesnike pete republikanske debate


U utorak u Las Vegasu Republikanski predsjednički kandidati su održali svoju petu debatu a demonstranti izvan debatne hale su zahtijevali od kandidata da svoju pažnju usmjere ka temama imigracije i zapošljavanja.

Demonstranti dočekali učesnike pete republikanske debate
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Imigraciona reforma, bolje plaće, i sprečavanje policijskih zloupotreba - to su neke od tema koje su demonstranti htjeli pokrenuti dok su kandidati pristizali na mjesto debate.

Za Cherie Mancini, lokalnu članicu Međunarodnog sindikata radnika uslužnih djelatnosti, glavna tema izbora je ekonomija. Prema njenim riječima, ljudima najprije treba obezbijediti dobra radna mjesta da bi mogli izdržavati svoju obitelj, a ne da rade na dva ili tri radna mjesta da bi zaradili dovoljno za život, a da nikad ne vide svoju djecu.

I dok vodeći republikanski kandidat Donald Trump govori o deportaciji milijuna ilegalnih imigranata, aktivisti latino-američkog porijekla su ogorčeni.

"Želimo ih podsjetiti, posebno Donalda Trumpa, da je hrana koju jedu vjerovatno iz Kalifornije, Teksasa, Ohaja ili Floride gdje na poljima rade nedokumentirani Meksikanci." - kaže Dolores Huerta, sindikalni aktivista.

Na protestima organiziranim od strane sindikata i grupa za građanska prava međutim našli su se i neki konzervativci. Među njima je bila i Melissa Weiss koja podržava Donalda Trumpa, i kaže: "Moramo preduzeti sve mjere da spriječimo ulazak ilegalnih imigranata. Po meni, to je zapovijed. Ako to znači gradnju zidova, onda trebamo graditi zidove."

Dok su neke brige zajedničke, ideologije su različite, na što ukazuje i republikanski glasač Roger Teekell: "Oni misle da im država treba da poboljša život, i sada demonstriraju da im država poboljša život umjesto da to učine sami za sebe."

Nacionalna debata će postati sve intenzivnija - paralelno sa smanjivanjem broja kandidata, i sa povećanom aktivnošću stranaka uoči novembarskih izbora.

XS
SM
MD
LG