Linkovi

SAD: Sporazum o klimatskim promjenama izaziva oprečne reakcije u Kongresu


Kupola zgrade Kongresa, uslikana na mjestu gdje se nalazi termoelektrana koja napaja američki Kongres.
Kupola zgrade Kongresa, uslikana na mjestu gdje se nalazi termoelektrana koja napaja američki Kongres.

Stavke postignute sporazumom, poput stremljenja ka smanjenju ugljičnog dioksida i financijskog doprinosa zemljama u razvoju, bit će zasigurno jedna od prijepornih tema u predsjedničkim izborima 2016. godine.

''Ovaj sporazum značit će manje zagađivanja ugljičnim dioksidom koji prijeti našem planetu, a više radnih mjesta i ekonomskog rasta pokrenutog investiranjem usmjerenim ka smanjenju ugljičnog dioksida,'' izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

Jasno oduševljen, predsjednik Obama započeo je s iznošenjem detalja pariškog sporazuma američkoj javnosti:

''Ono što je važno je to da danas možemo s više samopouzdanja reći da će ovaj planet biti u boljem stanju za sljedeću generaciju. A to je ono što je meni najvažnije.''

Demokrati u Kongresu preplavili su Twitter pozdravljanjem postignutog sporazuma. Ali ne i republikanci, koji su najavili njihovo protivljenje čak i prije nego što je sporazum postignut.

''Predsjednik Obama je obećao drastično smanjiti američku proizvodnju energije. Američki narod protivi se slanju novca u lažne fondove Ujedinjenih naroda,'' komentirao je John Barasso, republikanski senator.

U jednoj izjavi, vođa republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell, osudio je sporazum kao ''nedostižan'' i ''temeljen na domaćem energetskom planu koji je možda i nezakonit, i protiv kojeg se već izglasao Kongres.''

''Želimo imati čisti zrak i čistu vodu. To je ono što zaista želimo imati,'' izjavio je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

Predsjednički kandidati za nominaciju republikanske stranke kažu da se planet može zaštititi bez onog što nazivaju Obaminim klimatskim programom za ukidanje radnih mjesta. No, administracija ostaje pri svom stavu.

''Brojni članovi Kongresa na krivoj su strani povijesti. Ja osobno ne vjerujem da netko može biti izabran za predsjednika Sjedinjenih država, a da ne razumije klimatske promjene i da ne bude predan takvoj vrsti plana,'' izjavio je američki državni tajnik John Kerry.

Među demokratskim predsjedničkim kandidatima, Hillary Clinton nazvala je klimatski sporazum ''povijesnim korakom naprijed.'' Bernie Sanders izjavio je da sporazum ''ne ide nigdje dovoljno blizu:''

''Ne postoji ništa što je važnije od toga da ostavimo ovaj planet našoj djeci i unucima u zdravom stanju, prikladnom za život.''

Sporazum će zasigurno rasplamsati žestoke rasprave sljedećeg tjedna, kad Kongres ponovno zasjeda.

SAD: Sporazum o klimatskim promjenama izaziva oprečne reakcije u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG