Linkovi

Usprkos zapaljivoj retorici, sirijske izbjeglice pristižu u SAD


Obitelj sirijskih izbjeglica u Teksasu
Obitelj sirijskih izbjeglica u Teksasu

Anti-muslimanska retorika mogla bi biti u porastu među nekima u SAD-u, nakon masovnog ubojstva koje su izvršili simpatizeri Islamske države u Californiji i terorističkih napada u Parizu. Međutim, riječi ne mogu samo tako promijeniti politiku prema onima koji traže utočište bježeći od sukoba.

Prvo su se njegove tvrdnje samo odnosile na muslimanske izbjeglice iz Sirije. Sada Donald Trump kaže da bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u Sjedinjene države:

''Donald J. Trump poziva na totalno i kompletno zatvaranje vrata Sjedinjenih država za sve muslimane.''

Nakon napada u Parizu, preko polovine američkih guvernera pozvalo je da se obustavi nastanjivanje sirijskih izbjeglica u njihovim saveznim državama.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, gdje proces njihovog preseljenja počinje, izrazila je zabrinutost.

No, to je samo retorika - jer, ne postoji zakoniti način da savezne države u Americi zabrane ulaz izbjeglicama koje pristižu u skladu sa saveznim programom. Jedna sirijska obitelj stigla je početkom tjedna u Indianapolis u saveznoj državi Indiani, usprkos guvernerovoj želji da se ona ne prihvati.

Obitelj je u Indianu došla preko organizacije za pružanje socijalnih usluga Catholic Charities. Guverner te države, Mike Pence, nije im izrazio dobrodošlicu:

''Nije ovdje u pitanju ta obitelj niti organizacija koja ih je dovela, već vlada i Kongres koji bi trebali poduzeti odlučne korake da zaustave taj program.''

Organizacije za ljudska prava tvrde da ovakve reakcije idu u prilog teroristima.

''Postoji opasnost da bi osobito zapaljiva retorika mogla utjecati na zakonodavce, a to zapravo već vidimo među određenim guvernerima, senatorima i predstavnicima u Kongresu,'' kaže Stephanie Gee iz organizacije Human Rights Watch.

Što se tiče službenog vladinog stava, administracija predsjednika Obame kaže da je pojačani proces provjere sirijskih izbjeglica već dovoljno razgranat da se izbjegne infiltracija terorista, uz nadu da će smanjiti bojazan od napada poput onog u Parizu ovdje u Sjedinjenim državama.

Usprkos zapaljivoj retorici, sirijske izbjeglice pristižu u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG