Linkovi

Pariz: Ostatke hrane na klimatskom summitu pretvaraju u energiju


Na klimatskoj konferenciji stvara se preko jedna tona prehrambenog otpada dnevno.
Na klimatskoj konferenciji stvara se preko jedna tona prehrambenog otpada dnevno.

Prema UN-u, otprilike trećina hrane proizvedene u svijetu se baci. Ne samo da se ovim otpadom ne hrane gladni u svijetu, već on pridonosi klimatskim promjenama. Stoga kao primjer, na UN-ovom Summitu o klimatskim promjenama u Parizu, restorani pretvaraju prehrambeni otpad u energiju.

U konferencijskom centru, šest restorana prehranjuje 40 tisuća ljudi koji pohađaju Summit Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Čak i ekološki najsvjesniji gosti stvaraju prehrambeni otpad - ukupno, više od jedne tone dnevno ovdje. Tim otpadom upravlja Moulinot Compost i Biogas, start-up kompanija, koja postoji tek dvije godine. Njen vlasnik Stephane Martinez takozvani je ''smetlar'' ovogodišnje konferencije:

''Vrlo rado prikupljamo biološki otpad ovdje na klimatskom summitu. To je prvi put da imamo ovako veliki događaj,'' kaže Stephane Martinez, direktor kompanije Moulinot.

No, Martinez se nije bavio upravljanjem otpada od samog početka. On je vlasnik restorana - ima ih tri u okolici Pariza. Ali vrlo je predan svojim noćnim ''izletima,'' jer prehrambeni otpad pretvara u nešto korisno.

''Za mene, to je najvažnija stvar. 80 posto bio-otpada je voda. A nju ne morate spaljivati u spalionici,'' kaže on.

Umjesto toga, on ga šalje u postrojenje izvan Pariza koje procesom fermentacije biomasu pretvara u metan, a sagorijevanjem njegovu energiju pretvara u električnu.

Serge Verdier predsjeda kompanijom Bionerval, koja je vlasnik ove termoelektrane. On kaže da prehrambeni otpad sadrži iznenađujuću količinu energije:

''Prosječnom količinom otpada od hrane iz jednog obroka i nekih komadića koje ste ostavili na tanjuru možete proizvesti dovoljno električne energije da bi vam laptop mogao raditi više od dva sata.''

Francuska želi proizvoditi više električne energije iz prehrambenog otpada. To je dio plana ove zemlje za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova.

Sljedeće godine, svaki restoran koji opslužuje više od 200 gostiju dnevno morat će upravljati svojim ostacima hrane.

To znači više posla za osoblje u kuhinji. Vlasnik restorana Martinez shvaća to više od većine ljudi. ''Prije bio-otpada,'' kaže on, ''imali smo samo jednu kantu za smeće. Sad imamo dvije: jednu za organski otpad, a jednu za sve ostalo.''

Martinez provodi puno vremena educirajući sve radnike: od perača posuđa do glavnog kuhara, i kaže da se nitko od njih ne žali na dodatni posao jednom kad su shvatili zbog čega je to važno.

Smanjenje količine prehrambenog otpada, proizvodnja energije, zaštita planeta - za restorane, izgleda, nema ništa lakše.

Pariz: Ostatke hrane na klimatskom summitu pretvaraju u energiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG