Linkovi

U rijetkom govoru iz Ovalnog ureda, Obama poziva Amerikance da ne popuste pred strahom


Predsjednik Barack Obama je pozvao Amerikance da ne popuste pred strahom nakon nedavnih napada u Parizu i u Kaliforniji, pokušavši istovremeno uvjeriti javnost da on i njegova administracija prijetnju terorizma shvaćaju vrlo ozbiljno.

U rijetkom govoru iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, Obama je u nedjelju navečer rekao da FBI još uvijek prikuplja činjenice o onome što se prošli tjedan dogodilo u San Bernardinu, u Kaliforniji. No, rekao je da zasad nema dokaza da su dvoje ubojica bili dio šire inozemne terorističke mreže.

On je rekao da su Sjedinjene Države ojačale svoju obranu protiv terorističkih prijetnji, te da američka vojska neumorno progoni inozemne terorističke mreže.

Ali, predsjednik je istaknuo da se teroristi sada okreću, kako ih je nazvao, "manje kompliciranim" napadima, kao što je bio onaj u Kaliforniji.

Obama je rekao da shvaća da Amerikanci pitaju "jesmo li suočeni s rakom kojemu momentalno nema lijeka. No, rekao je, "uništit ćemo ISIL."

Obećao je da će američka vojska progoniti terorističke vođe u kojoj god se zemlji krili. Također, Sjedinjene Države će nastaviti pružati obuku i opremu sirijskim i iračkim snagama koje se na terenu bore Islamske Države, rekao je i dodao da će Sjedinjene Države raditi zajedno s prijateljima i saveznicima. A međunarodna zajednica je počela, kazao je Obama, raditi na vremenskim odrednicama za privođenje kraju rata u Siriji.

Prije govora predsjednika Obame, najviša zvaničnica ministarstva pravde, glavna tužiteljica Loretta Lynch je na tv mreži NBC, u programu "Meet the Press", rekla da će predsjednik Obama pozvati američki narod da "otkrije u sebi snagu i ne popusti pred strahom. Ovaj je strašan napad uplašio ljude i doveo ih do ruba. Izgubili smo mnogo žrtava i mnogo je ranjenih. Ljudi su zabrinuti i mi to shvaćamo," rekla je Lynch. Ona je također sugerirala da bi predsjednik mogao ponoviti svoj apel za strože zakone o oružju.

XS
SM
MD
LG