Linkovi

14 mrtvih, 21 ranjenih u teškom oružanom napadu u Kaliforniji


Iz FBI-ja kažu da se ne može još uvijek utvrditi da li se radilo o međunarodnom terorizmu.

Najmanje 14 osoba je ubijeno, a 21 ranjena, u teškoj pucnjavi koja se jučer poslijepodne po lokalnom vremenu dogodila u mjestu San Bernardino, California. Radi se o dvoje napadača, teško naoružana, koji su upali u jedan objekat socijalne pomoći za hendikepirane, i otvorili vatru po ljudima. Napadači, koje je u međuvremenu, u razmjeni vatre, usmrtila policija, identificirani su kao 28-godišnji Syed Farook Malik i 27-godišnjaTashfeen Malik.

Nije još ustanovljeno da li su počinitelji vjereni ili vjenčani, iako medijske kuće Associated Press i Los Angeles Times tvrde da su bračni par i da su roditelji jedne bebe.

Šef policije San Bernardina Jarrod Burguan potvrdio je da je Farook bio uposlen pri okružnom Zavodu za zdravstvo San Bernardina, i da je jučer prisustvovao na predbožićnoj zabavi u njihovom regionalnom centru – koju je naprasno napustio da bi se vratio s Tashfeen Malik, oboje teško naoružani puškama i poluautomatskim pištoljima.

Farooka i Tashfeen Malik policija je kasnije pronašla u jednom stambenom objektu u obližnjem mjestu Redlands. Uslijedila je jurnjava automobilom i razmjena vatre s policijom, u kojoj su oboje počinitelja ubijeni, a jedan policajac ranjen.

Šef policije San Bernardina Burguan rekao je da je očito da je ovaj napad bio ‘’do određene mjere’’ isplaniran, ali da se još ne zna motiv napada. ‘’No, terorizam nije isključen,’’ rekao je, dodavši da je ono što je sigurno to da su napadači došli u objekat s namjerom da ubiju što više ljudi.

San Bernardino se nalazi na oko sat vremena istočno od Los Angelesa.

U komentarima za TV mrežu CBS, predsjednik Barack Obama je rekao da su Sjedinjene Države nerijetko podložne nasumičnom ubijanju, i to u mjeri koja se ne viđa drugdje u svijetu.

Predsjednik je dodao da postoje koraci koje zemlja treba poduzeti kako bi Amerikanci bili bezbjedniji u svakodnevnom životu, i da obje strane u vladi, te svi političari, moraju zajedno učiniti nešto da bi se masovne pucnjave spriječile.

XS
SM
MD
LG