Linkovi

Evropa: Anti-imigrantsko raspoloženje prema izbjeglicama iz Sirije


Teroristi koji su ubili i ranili gotovo 500 osoba u Parizu ovog mjeseca su većinom francuski i belgijski državljani. Ali čini se da su najmanje dvojica iskoristili migrantsku krizu u Evropi kako bi se uvukli u to područje. To je pooštrilo stavove prema legitimnim izbjeglicama, uključujući i one koje bježe od tog istog ekstremnističkog nasilja koje je zahvatilo glavni grad Francuske.

Sirijske izbjeglice su toplo dočekane. Barem je tako bilo prije dva mjeseca, kada je stigao prvi val izbjeglica od 30 hiljada koje je francuska vlada obećala primiti u naredne dvije godine. Ali stvari su se promijenile nakon terorističkih napada u Parizu. Dvojica napadača samoubica su se, kako se navodi, uvukli u Grčku zajedno sa valom azilanata, išavši istim putem kao i izbjeglice koje su tu stigle. To je dovelo do anti-imigrantskog raspoloženja širom Evrope. Pred francuske regionalne izbore sljedećeg mjeseca, bilježi se podrška za krajnje desničarsku stranku Nacionalnog fronta.

Moramo osigurati da više ne ulaze imigranti, osobito oni ilegalni. Prema onima koji su već ovdje se treba humano ponašati i treba ih poslati nazad kući, rekao je Wallerand Saint Just, kandidat iz stranke Nacionalnog fronta.

Takva vrsta retorike brine novopridošle kao što su Anas Sharr, iz ratom razrušenog Aleppa.

Pobjegao sam od terorizma u Siriji kako bih naišao na terorizam u Francuskoj. Zvaničnici nas nastoje uvjeriti u suprotno, ali naravno da će se to negativno odraziti na nas, kaže Anas Sharr, izbjeglica iz Sirije.

Do sada nije bilo ozbiljnih negativnih francuskih akcija protiv azilanata. Ali aktivisti za ljudska prava kažu da se postavlja sve više pitanja, i da se podrška javnosti za prihvatanje dodatnog broja izbjeglica smanjuje.

Radimo sa našim aktivistima kako bi pokušali ubijediti lokalno stanovništvo da prihvati dodatni broj izbjeglica, i pokušavamo objasniti da oni nisu teroristi, već da bježe od rata i straha. Ali to nije lako, kaže Jean Francois Dubost, iz francuskog ogranka Amnesty Internationala.

I dok Pariz sahranjuje mrtve, oni koji traže utočište i novi život se nadaju da neće još jednom plaćati cijenu nasilja.

XS
SM
MD
LG