Linkovi

Za Dan zahvalnosti pojačane mjere sigurnosti u Sjedinjenim državama


Za praznik Dana zahvalnosti mnogo Amerikanaca putuje širom zemlje automobilima, avionom ili vlakom. Imajući u vidu nedavne terorističke napade u Francuskoj, i pojačane sigurnosne mjere u mnogim zemljama, putnici su zabrinuti za svoju sigurnost.

U napadima prije dvije sedmice u Parizu teroristi su izabrali za metu prepune restorane i koncertne hale, a to su tzv. "meki ciljevi" koje je, po analitičarima, teško odbraniti.

Mnogi Amerikanci su krenuli na put već u utorak, a sigurnost na željezničkim stanicama i aerodromima, kaoi oko glavnog grada zemlje je vidljivo pooštrena.

Dylan O'Keefe, student Univerziteta Virginia tek je stigao u Washington i kaže da je definitivno uočio znake povećane sigurnosti na željezničkoj stanici Union Station, a bilo je više policije i u Charlottesville-u, u Virginiji.

Ali neki putnici misle da povećana budnost po sebi nije dovoljna.

"Možda ima nešto kamera, a možda i više ljudstva ali ja ih baš i ne vidim i ne osjećam se veoma sigurnom" –, kaže putnica Joleesa Nelson.

A drugi pak, poput putnice iz Kalifornije Ginny Mancini, kažu da ne žele živjeti u strahu: "Suviše sam stara da bih živjela u strahu.Hoću da živim svoj život kao i svi ostali.“

Protivteroristički stručnjaci kažu da je u Americi mala vjerovatnoća da će se desiti dobro koordinirani napad koji bi izveli stranci, dijelom i zbog toga što nakon jedanaestog septemra 2001. godine obaveštajne službe rade bolje, mada ništa nije isključeno.

I turisti iz Evrope su uočili razliku.

"Atmosfera ovdje je bolja nego u Briselu“ -, kaže William Moulron, putnik iz Belgije.

"U New Yorku je bilo je puno obezbeđenja. A i ovdje smo vidjeli nekoliko dobro naoružanih policajaca“ -, dodaje Andres Narango, iz Španjolske.

Sekretar za domovinsku sigurnost, Jeh Johnson poziva ljude da odu na planirana putovanja i da i dalje izlaze na javna mjesta.

"Naši ljudi su na dužnosti, i kontinuirano vršimo procjenu situacije da bi utvrdili da li je potrebno da ih bude više. Nećemo tek tako naručiti pojačanje, pa sjedeti krštenih ruku." – izjavio je za novinare sekretar Jeh Johnson.

XS
SM
MD
LG