Linkovi

Nakon oslobođenja Sindžara, Kurdi traže pomoć u obnovi grada


Nakon što su kurdske snage, potpomognute američkim zračnim napadima, oslobodile irački grad Sindžar od islamističkih terorista, Jazidi stanovništvo traži pomoć u rekonstrukciji, ali i u oslobađanju skoro tri tisuće Jazidi žena i djece koje su oteli militanti IS-a a koji su još uvijek u zatočeništvu.

Oslobođenje Sindžara bila je sjajna vijest za stanovnike toga grada. Ali sada oni žele više od iračke vlade i međunarodne zajednice. Neki od njih za Glas Amerike su rekli da bi operacije protiv Islamske države sada trebalo usmjeriti na spašavanje Jazidi žena i djece koji su zarobljeni kad su militanti zauzeli grad prošle godine. Među njima su i kurdski borci iz Iraka poznati kao Pešmerge. Oni su igrali značajnu ulogu u oslobađanju grada.

''Sada želimo da nam se vrate žene i djeca koja se nalaze u zarobljeništvu ISIL-ovih snaga. Za nas je to pitanje časti,'' kaže Elyas Ido Mahi, zapovjednik Pešmerga boraca.

Sindžar je pretrpio veliko uništenje uslijed inicijalnog napada Islamske države, kao i u borbi za oslobođenje. Sada je jedan od glavnih zahtjeva građana obnova.

''Pozivamo europske zemlje, humanitarne organizacije i Ujedinjene narode da nam pomognu u rekonstrukciji našeg grada,'' poručuje Mirza Haji Sharro, zapovjednik Pešmerga boraca.

Lokalni vojni zapovjednici za Glas Amerike su izjavili da, usprkos ponovnom zauzimanju kontrole nad gradom, svjesni su da još uvijek postoje prijetnje od protunapada.

''Do nedavno, naša je misija bila da oslobodimo grad. Sada nam je najvažnije da ga održimo izvan ISIS-ove kontrole ukoliko nas ponovno napadnu,'' kaže general bojnik Simeh Mulla Mohammed, zapovjednik Pešmerga boraca.

Pešmerge kažu da vrlo dobro znaju da njihov posao nije završen oslobađanjem Sindžara.

Nakon oslobođenja Sindžara, Kurdi traže pomoć u obnovi grada
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

XS
SM
MD
LG