Linkovi

Izbjeglice - najprovjerenije osobe koje ulaze u SAD?


Iako je guverner New Jerseyja rekao da SAD ne bi trebale prihvatiti niti jednu sirijsku izbjeglicu - čak i ako su to, kako je rekao ''siročad mlađa od pet godina'' - jedna dobrotvorna organizacija u toj saveznoj državi pomaže izbjeglicama pronaći novi dom, tvrdeći da su izbjeglice dobro provjerene.

Američka politička retorika vezana uz sirijske izbjeglice posljednjih tjedana se zahuktava, posebice među republikanskim predsjedničkim kandidatima, jednoglasnim u izražavanju različitih nivoa protivljenja prihvaćanju izbjeglica u Sjedinjene države. No, iako je kandidat i guverner New Jerseyja Chris Christie rekao da Sjedinjene države ne bi trebale prihvatiti niti jednu sirijsku izbjeglicu - čak i ako su to, kako je rekao ''siročad mlađa od pet godina'' - jedna dobrotvorna organizacija u njegovoj saveznoj državi pomaže izbjeglicama pronaći novi dom.

Nakon terorističkih napada u Parizu, mnogi američki političari izrazili su zabrinutost da bi dio sirijskih izbjeglica mogli zapravo biti teroristi. Zastupnički dom Kongresa izglasao je da se uvedu nove sigurnosne procedure. Predsjednik Obama obećao je staviti veto na ovaj prijedlog zakona, ako ga odobri i Senat. Protivnici prijedloga kažu, međutim, da je postupak provjere izbjeglica već dobro razvijen i uključuje nadzor brojnih vladinih agencija.

Dobrotvorna organizacija Church World Services, sa sjedištem u državi New Jersey, od aprila je preselila 150 izbjeglica s raznih strana svijeta. Mahmoud Mahmoud direktor je ove organizacije:

''Upravo ovog tjedna našli smo domove obiteljima. Baš idemo po njih na aerodrom danas i sutra. A već smo dovezli jednu obitelj jučer i jednu dan prije. Ukupno četiri obitelji u ovom tjednu.''

Tri milijuna muškaraca, žena i djece pobjegli su iz Sirije od 2011. godine, mnogi pješice, a neki od njih su završili u izbjegličkim kampovima.

Hussam Alroustrom nedavno je sa svojom obitelji stigao u Sjedinjene države:

''Život nam je bio izrazito težak. Vladine snage pretraživale su kuću po kuću, izvodile nasumične racije, silovali ljude, pljačkali domove. A onda, nakon tih sigurnosnih rizika, kuće su gađali projektilima i granatama.''

Unatoč nedavnoj političkoj retorici, Church World Services kaže da se izbjeglice detaljno provjeravaju.

''Pet obavještajniih službi zajednički rade kako bi propisno provjerile izbjeglice prije nego što one stignu u Sjedinjene države. Izbjeglice su najprovjereniji pojedinci koji ulaze u Sjedinjene države,'' tvrdi Mahmoud Mahmoud.

Uposlenik ove organizacije Glasu Amerike pokazao je skladište s namještajem, odjećom i dječjim igračkama za izbjeglice koje trebaju doći. Usprkos nedavnom porastu donacija, ovdje kažu da uvijek mogu primiti više - budući da izbjeglice često pristižu tek s nešto odjeće na njima.

Izbjeglice - najprovjerenije osobe koje ulaze u SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG