Linkovi

Francuska: Potraga za suučesnicima napada uz strahovanja od novog nasilja


Francuski predsjednik Francois Hollande nakon sastanka u Elizejskoj palači posvećenog sigurnosti.
Francuski predsjednik Francois Hollande nakon sastanka u Elizejskoj palači posvećenog sigurnosti.

Novoobjavljene amaterske snimke telefonima prikazuju neke pojedinosti napada na koncertnu dvoranu Bataclan, gdje su teroristi ubili najmanje 89 osoba koje su prisustvovale rock koncertu.

Na jednoj snimci se vide policajci kako razmjenjuju vatru s nekima od napadača, a na drugoj se vidi stražnji prilaz dvorani gdje su ljudi bježali od napada, neki šepajući, ranjeni, drugi noseći tijela ubijenih i ranjenih. Čuju se krici.

Francuski predsjednik Francois Hollande je napade od petka navecer nazvao "činom rata" protiv njegove zemlje.

Šest lokacija u Parizu našlo se pod napadom, uključujući restorane i nogometni stadion. Sedmorica terorista, koji su napali u timovima, bili su ubijeni, ali nije bilo jasno ima li ih još ili su to svi.

Jedan grancuski protuteroristički zvaničnik rekao je da vlasti još uvijek pokušavaju otkriti jesu li ubijeni napadači bili stanovnici Francuske i imaju li suučesnike koji će izvesti daljnje napade. Sigurnost je u francuskom glavnom gradu bila pojačana u cilju čuvanja od mogućih novih napada.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Obama proveo vrijeme pred put u Tursku, na summit G-20, sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost. Kako je rečeno, iz američkih obavještajnih podataka nije se vidjelo ništa što bi proturječilo francuskim tvrdnjama da iza pariških napada stoji Islamska Država.

Isto u subotu, policija u Belgiji je uhapsila nekoliko osoba tijekom racija u jednoj četvrti Brisela. Iz ureda belgijskog tužiteljstva rečeno je da je automobil unajmljen u Belgiji pronađen nedaleko od koncertne dvorane Bataclan, u Parizu, gdje su napadači masakrirali pripadnike publike tokom rock koncerta.

A, u Washingtonu, Pentagon je objavio da je visoki vođa ISIL-a ubijen u zračnom udaru u Libiji, u petak. Abu Nabil, poznat i kao Wissam Najm Abd Zayd al Zubaydi, bio je irački državljan i višegodišnji operativac al-Qaide. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook je rekao da je ta akcija "pokazala da možemo goniti lidere ISIL-a gdjegod oni djelovali."

XS
SM
MD
LG