Linkovi

Vanjski kostur koji život mijenja


Metalno odijelo kao vanjski kostur ili takozvano robot odijelo pomaže paraliziranim ljudima da pokreću svoje ekstremitete, a novo stečena sposobnost kretanja ujedno mijenja u velikoj mjeri i kvalitet njihovog života.

Nova generacija vanjskih kostura na pogon će omogućiti ljudima sa paralizom ili invaliditetom da hodaju, da se okreću i da se penju u više pravaca. Istraživači Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Zurichu upravo testiraju prototip takvog metalnog odijela

"Pored pravolinijskog hoda biće moguće i kretanje u stranu recimo ispred kuhinjskog stola ili tome slično, a čak i da se penje stepenicama. Isto tako i okretanje u mjestu." - kaže istraživač ovog instituta, Volker Bartenbach.

Danas sve je više ljudi koji su preživjeli moždani udar ili povredu kičme a nose metalne vanjske kosture koji sve bolje imitiraju prirodne pokrete nogu.

"Ovdje je zglob kuka, pa ako nogu pokrenem na ovaj način, vanjski kostur mi omogući neki stupanj slobode. Možemo rotirati svoj kuk oko ove ose što nam treba kad se okrećemo oko sebe. A ovdje vidite testiranje techničkog rješenja za reprodukciju pokreta." - objašnjava Bartenbach.

No istraživači i sami znaju da tehnologija nije perfektna - sistem zgloba kuka je glomazan -, ali je to korak napred u pronalaženju tehnologije koja će pomoći paraliziranim ljudima da se ponovu kreću služeći se svojim sopstvenim nogama.

XS
SM
MD
LG