Linkovi

Svjetski lideri o globalnom zagrijavanju


Lideri iz cijelog svijeta se aktivno pripremaju za konferenciju Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama koja će se održati u decembru u Parizu. Oni se nadaju da će se složiti oko sveopćeg, pravno obavezujućeg sporazuma o ograničavanju emisije ugljen dioksida, nakon dvije decenije pregovaranja.

Francuski ekolozi su organizovali demonstracije upravo ispred zgrade gdje je održan pripremni sastanak povodom klimatske konferencije. Oni se protive izgradnji novog aerodroma u zapadnoj Francuskoj. Mišljenja su da bi Francuska trebala da slijedi primjer Sjedinjenih država. Predsjednik Obama je naime prošle sedmice donio svoju odluku protiv izgradnje cjevovoda Keystone upravo iz ekoloških razloga.

Došli smo da zatražimo od Francuske i Predsjednika Hollande-a da postupi na isti način sa projektom Notre Dame-des-Landes” - izjavio je jedan od demonstranata, Barthelemy Kamedeskas iz pokreta Actions non-violentes COP21.

Francuska je bila domaćin trodnevnom sastanku zvaničnika iz šesdesetak zemalja na kome su tražili kompromis za rješavanje problema uslijed klimatskih promjena. Jedno od najtežih pitanja je pružanje finansijske pomoći zemljama u razvoju za izgradnju postrojenja za proizvodnju održive energije.

Premijer Etiopije, Hailemariam Desalegn je upravp govorio o tome: "Afrika je izuzetno bogata u izvorima i potencijalima za obnovljivu energiju. Mi moramo iskoristiti te potencijale što prije. Za narednih deset godina Afrika mora da izvrši sveopću elektrifikaciju svojih ruralnih područja i da stvori dobra radna mjesta svojim stanovnicima čime će se smanjiti migracija ka Evropi i drugim stranama svijeta.”

I američki sekretar vanjskih poslova, John Kerry je u svojoj izjavi naglašavao ozbiljnost problema nastalih uslijed klimatskih promjena: “U Nigeriji na primjer nije klimatska promjena sama dovela do nastanka terorističke grupe Boko Haram. Strašna suša i nesposobnost vlade da išta učini doveli su do stvaranja takvih političkih i ekonomskih okolnosti koje su militanti iskoristili za zauzimanje sela, ubijanje nastavnika u školama i kidnapovanje stotine nevinih učenica .”

I njegov kolega, Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Velike Britanije smatra da je neophodno smanjiti ispuštanje ugljen dioksida, i u svom nedavnom govoru u Washingtonu je naglasio da ekološke mjere neće upropastiti privredu. Po njemu je "cijena neaktivnosti je potencialno katastrofalna, i to do te mjere da se ekonomska šteta i ne može iskazati brojkama."

Protivnici plana predsjednika Obame za smanjenje ispuštanja ugljen dioksida u elektranama međutim kažu da bi te nove mjere uništile radna mjesta u rudnicima uglja i dovele do povećanja cijene električne energije.

XS
SM
MD
LG