Linkovi

Uoči četvrte debate republikanskih kandidata


Vodeći republikanski pretendenti na predsjedničku kandidaturu svoje stranke večeras vode svoju četvrtu debatu u Milwaukeeju, savezna država Wisconsin, u atmosferi promjena u anketama popularnosti i sve češćih uzajamnih napada. Više - u prilogu Jima Malonea.

Donald Trump je ponovno bio u centru pažnje kao domaćin jedne epizode popularne humorističke serije Saturday Night Live, premda su, u isto vrijeme, na ulici pred studijem, ljudi prosvjedovali protiv njega.

Uoči četvrte debate, Trump sada zaostaje iza rivala Bena Carsona. No, sam Carson se brani zbog nejasnih pojedinosti iz svoje prošlosti.

"To što ste svi navalili oko toga meni ustvari pomaže: kad idem na potpisivanja mojih knjiga, vidim hiljade ljudi, a oni mi kažu: Ne daj da te mediji pogaze," kaže Carson.

Debata će biti test i za Jeba Busha koji je u najnovijim anketama pao po popularnosti.

"Neću svoj optimistički pristup mijenjati za mantiju bijesnog agitatora, niti ću bilo koga pokušati prikazati što manjim da bih ja izgledao što veći," kaže Bush.

Nova knjiga koja iznosi vrlo otvorene stavove njegovog oca, bivšeg predsjednika Georgea H.W. Busha, stavlja ponovo u centar pažnje nepopularni predsjednički mandat njegovog brata, Georgea W. Busha,

"Jeb Bush sada ima dilemu da je zatočen u tijelu jednog Busha i ne može postoći takav odmak od politike svog brata i oca kakav je potreban da bi se vratio na dominantnu poziciju."

Bushov pad popularnosti otvorio je vrata drugim pretendentima iz klasičnog establišmenta, kaže republikanski strateg Ford O'Connell.

"Mislim da su vjerovali da je Jeb Bush onaj s najviše šansi za uspjeh. No, sada se pruža prilika senatoru s Floride Marcu Rubiju i guverneru Ohaja Johnu Kasichu."

U ovoj debati sudjeluje samo osam od ukupno 15 pretendenata na stranačku kandidaturu. Sedmorica nisu dobila dovoljnu podršku u anketama da bi se kvalificirali za debatu.

XS
SM
MD
LG