Linkovi

SAD pojačale sigurnosne procedure na aerodromima


SAD pojačale sigurnosne procedure na aerodromima

Iako je većina ove tragedije i dalje obavijena misterijom, jedan znak je iskrsnuo iz tonskog zapisa pronađenog u pilotskoj kabini Airbusa, koji ukazuje na bombu.

''Čula se buka u posljednjoj sekundi tog snimka,'' kaže Ayman El-Muqadem, glavni egipatski istražitelj.

Dok se analiza nastavlja, poruke o preuzimanju odgovornosti ponavljaju se na društvenim medijima, gdje se čuju navodne poruke Islamske države:

''Uz božju pomoć, borci kalifata uspjeli su oboriti ruski avion nad Sinajem.''

U Sjedinjenim državama, američki zakonodavci dolaze do vlastitih zaključaka.

''Skoro sam spreman zaključiti da se radilo ili o ISIS-u ili nekom od grana ISIS-a,'' kaže republikanski kongresnik Peter King.

''ISIS je sada potpuno zasjenio al-Qaidu kao najgora teroristička prijetnja u svijetu,'' izjavio je demokratski kongresnik Adam Schiff.

Glavni demokrat Obavještajnog odbora Zastupničkog doma kaže da se čini da je Islamska država otkrila ranjivost u međunarodnoj avijaciji koja traži hitno razmatranje:

''ISIS je vjerojatno zaključio da je najbolji način da se poraze obrambeni mehanizmi aerodroma njihovo zaobilaženje uz pomoć nekog iznutra. A ako je to slučaj, postoji barem desetak aerodroma u regiji i šire u kojima se može primijeniti ista metoda.''

Schiff kaže da bi europski i američki međunarodni avioprijevoznici mogli biti izloženi posebnom riziku. U glavnim američkim zračnim lukama, sigurnosne procedure su posljednjih dana pojačane. U međuvremenu, Rusija i Britanija privremeno su ukinule letove za Egipt, dok se istraga o nesreći aviokompanije Metrojet nastavlja.

SAD pojačale sigurnosne procedure na aerodromima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

XS
SM
MD
LG