Linkovi

Biografija Georga H. W. Busha neće pomoći imidžu njegovih sinova, tvrde analitičari


 George HW Bush
George HW Bush

U autoriziranoj biografiji pisca - dobitnika Pulitzerove nagrade - Jona Meachama, od posebnog je značaja činjenica da je stariji Bush kritizirao neke od ključnih ličnosti u administraciji njegova sina.

Uslijed sve manje podrške predsjedničkoj kandidaturi Jeba Busha, biografija njegovog oca, bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha, koja bi trebala biti izdana sljedeći tjedan, privlači veliku pažnju medija.

Jedan politički analitičar rekao je Glasu Amerike da okrivljavanje drugih za odluke njegovog sina, uključujući invaziju Iraka nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, nikada neće poboljšati ostavštinu Georga W. Busha, a niti pomoći predsjedničkoj kampanji Jeba Busha.

U biografiji, 41. američki predsjednik izlaže oštrim kritikama dopredsjednika za vrijeme mandata njegovog sina, Dicka Cheneyja, i tadašnjeg ministra obrane, Donalda Rumsfelda. On tvrdi da njihova arogancija i tvrdokorni utjecaj, kako je rekao, ''nisu uopće išli u prilog njegovom sinu.''

Dugo se sumnjalo da Bush senior nije odobravao neke od odluka svoga sina. Pitanje je zbog čega je čekao toliko godina da o tome javno progovori. Neki od razloga su njegove pozne godine i urgentnost da poboljša imidž svog sina, kaže analitičar Klaus Larres sa Sveučilišta North Carolina:

''On s velikom zabrinutošću prati što se događa u Iraku, što se događa na Srednjem istoku, čitav kaos i previranja u toj regiji, i on zna, naravno, da svi okrivljuju invaziju na Irak 2003. godine za te nemire, što je bila odluka njegovog sina. A stariji Bush želi razjasniti da njegov sin nije jedini krivac za to.''

Larres kaže da prebacivanje većine krivnje na Cheneya i Rumsfelda nije fer zbog toga što bi predsjednik trebao snositi odgovornost za svoje odluke.

Ni Cheney niti Rumsfeld nisu nikada priznali da su pogriješili u opravdavanju rata u Iraku. Zapravo, prije dva mjeseca, prkosan Cheney kritizirao je sadašnju administraciju zbog sklapanja nuklearnog sporazuma s Iranom kako bi se izbjegao rat:

''To nije, kako tvrdi predsjednik Obama, jedina alternativa ratu. To je ludost,'' rekao je.

Biografija ''Sudbina i moć: Američka odiseja Georga Herberta Walkera Busha'' izlazi u prodaju u vrijeme kad se Bushev drugi sin, Jeb, bori da poboljša svoje šanse za pobjedu u predsjedničkoj nominaciji Republikanske stranke. Larres smatra da mu knjiga u tome neće pomoći:

''Jeb Bush se kolebao kad su ga novinari pitali o invaziji Iraka 2003.-e. Nije ju otvoreno osudio, ali nije ju ni odobravao. Dakle, pokušava biti neopredijeljen. Sada njegov otac kritizira tu invaziju na indirektan način, prebacujući krivnju na Cheneya i Rumsfelda. To se na njega odražava negativno jer sam nije zauzeo jasan stav.''

Larres je rekao da u danima koji dolaze, Jeb Bush bi se mogao osjećati prisiljenim da proglasi da je rat u Iraku bila loša ideja, i ako dođe do toga, najverojatnije će poreći da je za njega bio odgovoran njegov brat.

Biografija Georga H. W. Busha neće pomoći imidžu njegovih sinova, tvrde analitičari
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG