Linkovi

New York - televizijski grad


New York - televizijski grad
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Čitav niz televizijskih serija s produkcijom u New Yorku uživa ogromnu popularnost. Taj segment industrije zabave sada doprinosi lokalnoj ekonomiji sa 8,7 milijardi dolara - povećanje od 21 posto u posljednje četiri godine. Studiji se šire, a tako raste i broj poslova. Iz Studija Steiner, u Bruklinu, prilog Bernarda Shusmana.

Studio Steiner je najveći filmski i televizijski produkcijski kompleks na Istočnoj obali Sjedinjenih Država. Četrdeset-devet tv i kablovskih serija ima produkciju u New Yorku, većina u Steinerovih 16 ozvučenih scenskih prostora. Među njima su tako popularni programi kao što su "Blue Bloods," "Empire" i "Madam Secretary."

Luis Castro radi u Uredu gradonačelnika za medije i zabavu: "Televizija je stvarni pokretač tog rasta. A to, dijelom, zato što postoji prava eksplozija potražnje za pisanim sadržajima. Dakle, kablovske mreže, nove digitalne platforme, svi oni traže i naručuju nove pisane radove. To znači da se na televizijskoj fronti događa mnogo toga."

Iza većine tog rasta je 55-godišnji Doug Steiner. On je od grada iznajmio zgrade koje je nekad koristila mornarica za popravak svojih brodova i u njima danas ima 28 hiljada četvornih metara produkcijskog prostora, plus još 28 hiljada koje je iznajmio za izgradnju daljnjih pogona. Za sve to je dobio financijsku pomoć i grada i države New York.

"Mi smo bili glavni pokretač stvaranja poreznog kredita za film i televiziju. Taj kredit plaća sam za sebe zbog infrastrukture koja se tu nalazi, kao i baze za filmske ekipe. To je snažan generator novih poslova i direktno i indirektno. U ovom času, mislim, oko 85 hiljada radnih mjesta, te, vjerujem, oko 8 i pol milijardi dolara ekonomske aktivnosti," kaže Doug Steiner, predsjedatelj Studija Steiner.

Ako je Steiner u pravu, i grad nastavi s programom obuke ljudi za te poslove, povjerenik Castro kaže da je to sjajno za New York i za Njujorčane. "To znači poslove. Dobro plaćene poslove srednje klase. Bilo da rade na scenarijima, ili kao asistenti u produkciji, ili kao scenografi, rekviziteri i slično, to je ogroman broj poslova koji su mogući zahvaljujući ogromnoj produkciji koja se odvija ovdje."

Mornaričko brodogradilište otvoreno je na ovoj lokaciji početkom 19. stoljeća, kada je predsjednik bio Thomas Jefferson. Brojni veliki brodovi koji su služili naciji bili su izgrađeni ovdje. Sada je to dom velikih priča koje zabavljaju naciju.

XS
SM
MD
LG