Linkovi

Kurdske snage protiv ISIL-a: pripreme za povrat Raqqe


Sjevernosirijski grad Raqqa glavno je uporište takozvane Islamske Države i među mjestima je koje je administracija predsjednika Obame uključila u plan povrata teritorija od militanata ISIL-a. Lokalne kurdske snage, poznate i po kratici YPG, bore se protiv militanata ISIL-a u blizini Raqqe, odakle je izvještaj poslao dopisnik Glasa Amerike Mahmoud Bali.

Borbe između Kurda i ISIL-a odvijaju se nekih 48 kilometara sjeverno od Raqqe, koju militanti smatraju glavnim gradom samoproglašene Islamske Države. Kurdski borci kažu da je njihov položaj udaljen manje od dva kilometra od militanata, te da mogu vrlo brzo odgovoriti da zaustave ikakav napredak ISIL-a.

ENDOQ GEVER, KURDSKI BORAC: "Oni su timovi od po pet ljudi. Idu jedan po jedan i napadnu, ali naše snage im ne daju da uspiju. Mi brzo pucamo natrag. Oni obično povedu napade po noći i idu na stambena područja."

Kurdski borci su ovdje postavili svoje barikade i kažu da su spremni odbiti napade militanata ISIL-a. Podršku im pružaju zračni udari koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, na ciljeve ISIL-a u tom području.

Kurdske snage su zauzele gradić Tal Abyad, kraj Raqqe, u junu i otada se pripremaju da zauzmu i Raqqu. Sjedinjene Države im šalju oružje kao podršku u borbi, a pomoć uz borbi za povrat Rake pruža i Sirijska demokratska armija.

CIWAN QOSER, KURDSKI BORAC: "Još neke druge snage nas podržavaju u borbi protiv Islamske Države. Svi se pripremamo za bitku, za to da se suočimo s njima sa svih strana. YPG je dokazao da ima sposobnost da uspije. Najvažnije je da dobivamo oružje i pomoć od Sjedinjenih Država."

Ofenziva za povrat Raqqe još nije počela. Premda su dobre pripreme i visok moral kurdskih boraca važni faktori u toj borbi, analitičari kažu da će stvarni test biti početak i tok bitke za Raqqu.

XS
SM
MD
LG