Linkovi

SAD: Ben Carson prestigao Donalda Trumpa u utrci za nominaciju Republikanske stranke


Donald Trump i Ben Carson

Dok posljednje ankete pokazuju da Ben Carson vodi pred milijarderom Donaldom Trumpom koji je do sada uporno vodio u utrci za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, na demokratskokj strani, vodeća kandidatkinja Hillary Clinton postigla je uvjerljivo vodstvo nad senatorom iz Vermonta, Bernijem Sandersom.

Nova knjiga Donalda Trumpa, ''Osakaćena Amerika: Kako Ameriku ponovno učiniti moćnom,'' izašla je u prodaju. Knjiga potvrđuje poruku Trumpove kampanje da će on ponovno osnažiti Ameriku. Trump je rekao da njegov suparnik Ben Carson nema energiju koja je potrebna da netko postane predsjednikom:

''Treba nam netko s ogromnom energijom da bi doveo u red vojsku, sredio ISIS, kao i užasno loše trgovinske sporazume, okončao obaveznu zdravstvenu zaštitu Obamacare, i osmislio novu, puno bolju zaštitu, a za puno manje novca. Trebamo nekoga s golemom energijom, a sada imamo predsjednika koji takvu energiju nema.''

Republikanski kandidati uvelike kritiziraju administraciju predsjednika Obame i obećavaju da će ukinuti neke od njegovih zakona. U ponedjeljak, predsjednik je ismijao republikance koji su tvrdili da su Sjedinjene Države bile u boljoj situaciji prije nego je on preuzeo predsjedničku dužnost.

''Po njima, sve je bilo sjajno 2008.-e godine, kad smo prolazili kroz najgoru ekonomsku krizu u povijesti; stope nezaposlenosti i zdravstveno neosiguranih bile su visoke, mi smo bili beznadno ovisni o inozemnoj nafti, a Osama bin Laden još je bio na slobodi. To je, navodno, bilo zlatno doba koje sam ja uprskao,'' rekao je predsjednik Barack Obama.

Nekoliko republikanskih predsjedničkih kandidata, uključujući i trenutno vodećeg Bena Carsona, udružili su se kako bi zahtijevali promjene u televizijskim debatama, kao što je na primjer ograničenje provokativnih pitanja koja smiju postaviti voditelji debate.

''Trebali bismo imati voditelje kojima je cilj širiti informacije o kanidatima,'' izjavio je republikanski kandidat Ben Carson.

Međutim, taj prijedlog gotovo da je zaboravljen nakon što je, kod predsjednika Obame, naišao na sveopće kritike i ismijavanje:

''Ako se ne možete nositi s voditeljima koje imate, onda mislim da da zbog vas ni Kinezi ni Rusi neće razbijati glavu.''

Dok republikanski blok još uvijek nema jasnog glavnog kandidata, punih godinu dana prije izbora, Hillary Clinton je uspostavila snažno vodstvo na demokratskoj strani.

XS
SM
MD
LG